Košarka
191

Marković za Klix.ba: Da bi se Bosna vratila potrebno je napraviti dugoročan plan i program

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nenad Marković, jedan od najboljih košarkaša koje je BiH ikada imala sa dosta uspjeha vodi Trabzonspor. Popularni Neno uspio je ostvariti i najveći uspjeh u klupskoj historiji – plasman na Final Foru EuroChallengea gdje će turski klub biti i domaćin od 24. do 26. aprila ove godine.

Bh. stručnjak je svoje košarkaško znanje uspio prenijeti na igrače Trabzona. U razgovoru za Klix.ba Marković je govorio o čarobnoj igri pod obručima u Turskoj, sarajevskoj Bosni, reprezentaciji.

Na početku se osvrnuo na ligu u kojoj se nadmeće klub koji on vodi.

"Iskreno, iznenađen sam organizacijom i kvalitetom ekipa.Vrlo je teško pobijediti bilo koji tim, liga je izjednačena. Između play-offa i borbe za opstanak samo su dvije utakmice razlike. S obzirom da smo u momentu dolaska bili na omjeru 1-7 moram biti zadovoljan sa aktuelnom jedanaestom pozicijom, mada uvijek želite više i bolje. Ipak, treba biti i realan. Poslije četvrtfinala EuroChellengea i plasmana među četiri najbolje, ekipa se malo ispraznila fizički i emotivno. Pad koji je uslijedio je normalan. Trebamo što prije konsolidovati redove, sanirati rovite igrače kako bi uhvatili korak u borbi za play-off i pripremili se za Final Four. Pokušat ćemo napraviti dobar rezultat na tom takmičenju", kazao je za Klix.ba Marković.

Pitali smo ga i za sarajevsku Bosnu, klub u kojem je briljirao, a koji trenutno prolazi teške dane i ispao je iz društva najboljih.

"Teško mi je to komentarisati iz Turske jer nisam upoznat sa situacijom u potpunosti. No, jedno je sigurno - da bi se Bosna vratila gdje joj je mjesto potrebno je napraviti dugoročan plan i program. Također, neophodan je kvalitetan kadar koji ga može sprovesti u djelo, a prije toga moraju se osigurati finansije u skladu sa situacijom. Ulaganje u mlade igrače se uvijek isplati, ali je potrebno vrijeme. Trenutna situacija Bosne je rezultat lošeg rada i lošeg planiranja u posljednjih pet ili šest godina. Ovo što se sada desilo je samo krajnji rezultat. Međutim, ne mora biti sve tako crno, korak po korak sa dobrim planom i programom Bosna se za nekoliko godina može vratiti u regionalnu ligu. Za to je potrebna pomoć institucija i sponzora", dodao je naš sagovornik.

Jedan od najcjenjenijih bh. košarkaški reprezentativaca koji je svojim potezima donosio radost navijačima nacionalne vrste osvrnuo se na rad Košarkaškog saveza BiH.

"Moje skromno mišljenje je da je rad KSBiH jako dobar. Po prvi put imamo sve selekcije u A diviziji. Seniorski tim vodi odličan trener i prvi put imamo veliki broj igrača u dobrim klubovima koji igraju na vrhunskom nivou. Zatim, imamo veliki broj mladih igrača koji dolaze i kucaju na vrata seniorske ekipe. Mislim da se za budućnost ne moramo brinuti. Vodio sam juniorsku reprezentaciju u dva ciklusa i iskreno na tim pripremama sve je bilo organizovano vrhunski. U vrijeme kada sam ja bio reprezentativac sigurno nije bilo na tom nivou. Mislim da se svi u Savezu trude da osiguraju dobre uslove za naše igrače bez obzira jesu li kadeti, juniori ili seniori. Posao koji rade ljudi u Savezu , ako uzmemo da je pomoć države minimalna, je na vrhunskom nivou. Nekada ima i grešaka. Naravno, ko radi taj i griješi, sve je to normalno“, zaključio je čovjek koji je u ovom trenutku najautoritativnije ime bh. košarke.