NBA play-off
23

Maestralni Jokić s 37 poena donio Denveru 1-0 protiv Portlanda

Piše: N. K.
Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)
Košarkaši Nuggetsa pobijedili su u Denveru u prvoj utakmici polufinala Zapadne konferencije NBA play-offa ekipu Portland Trail Blazersa rezultatom 121:113 i tako poveli s 1-0 u seriji.

Domaći igrači diktirali su ritam od starta do kraja meča, a ključnu prednost su stekli sredinom trećeg perioda kada su na krilima srbijanskog košarkaša Nikole Jokića prvi put došli do 10 poena prednosti i više nisu ispuštali tu razliku.

Jokić je utakmicu kompletirao s 37 poena uz devet skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i dvije blokade te je bio najbolji pojedinac meča. Imao je sjajnu podršku saigrača, a najbolje ga je pratio Jamal Murray s 23 poena i osam asistencije, uz nekoliko odličnih zajedničkih akcija.

Blazersima nije pomogao sjajan nastup Damiana Lillarda sa 39 poena (12/21) uz šest asistencija, jer je imao i šest izgubljenih lopti. Također, nije pomogao ni nastup rovitog Enesa Kantera koji je nadmašio sva očekivanja i postigao 26 poena (11/14) uz sedam skokova za 33 minuta na parketu.

Drugi susret ovih rivala na programu je u noći između srijede i četvrtka, a potom se serija seli u Portland gdje će se igrati u subotu i ponedjeljak ujutru po našem vremenu.

U drugoj sinoć odigranoj utakmici Philadelphia 76ersi su pobijedili u Torontu ekipu Raptorsa rezultatom 94:89 i izjednačili u polufinalnoj seriji Istočne konferencije na 1-1.

Rezultati drugog kruga završnice košarkaške NBA lige:

Istok: Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 89:94 (rezultat u pobjedama izjednačen na 1:1)

Zapad: Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 121:113 (Denver vodi sa 1:0 u pobjedama)

Drugi krug završnice igra se na četiri pobjede.