Scottie Pippen
0

"LeBron James može biti veći i od Jordana!"

Totalsport
LeBron James (Foto: Reuters)
LeBron James (Foto: Reuters)
Gostujući na drugom programu radiostanice ESPN u petak ujutro nekadašnji košarkaš Chicago Bullsa Scottie Pippen izrekao je pravo malo "svetogrđe".

"Michael Jordan je vjerovatno najveći strijelac u historiji igre. Ipak, mogao bih otići toliko daleko i reći da bi LeBron James mogao postati najbolji igrač koji je ikad igrao košarku", rekao je slavni krilni košarkaš i član Kuće slavnih, koji je s Jordanom vodio Bullse do šest naslova NBA prvaka.

"Zašto to kažem? Zato što je James ofanzivno toliko potentan da ne samo da može zabiti sam, već i cijelu petorku uključuje u igru. Takvu vrstu napadačke igre suparnika jako je teško braniti. Također, ne samo da je dobar u napadu, već izvrstan posao radi i u odbrani, što ga čini kompletnim paketom."

"Zna pročitati linije dodavanja, pokriti ih, te kreirati prilike u tranziciji u čemu je prilično nezaustavljiv", završio je Pippen svoju ekspertizu najboljeg košarkaša Miami Heata.

Le Bron James danas ima 26 godina. U karijeri je dvaput osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača osnovnog dijela lige, dva je puta izborio NBA finale, s tim da je ovaj put s Miamijem veliki favorit za osvajanje prstena protiv Dallasa, te je ostvario sedam nastupa na All-Star utakmici. Sve što mu nedostaje je naslov.

Nije nijednog, međutim, s 26 godina imao ni Michael Jordan, također do te tačke karijere dvaput MVP sezone, ali i nijednom NBA finalista. Prvi od svojih šest naslova Jordan je osvojio u 29. godini, 1991. godine.

NBA