Pred važne mečeve
42

Kovačević: Selektor Vujošević je zabrinut, Musa i Gordić se nisu ni pojavili, ni javili

Piše: K. H.
Siniša Kovačević (Foto: D. Z./Klix.ba)
Siniša Kovačević (Foto: D. Z./Klix.ba)
Direktor košarkaške reprezentacije BiH Siniša Kovačević u razgovoru za portal Klix.ba istakao je zabrinutost zbog toga što se dva ponajbolja bh. košarkaša Džanan Musa i Nemanja Gordića nisu pojavili, niti su se javili pred kvalifikacione mečeve protiv Francuske i Belgije.

Selektoru Dušku Vujoševiću trenutno je na raspolaganju 14 igrača, od ranije je poznato da zbog povrede neće biti Stipanovića, Miloševića i Halilovića, a današnjem treningu prisustvovali su: Atić, Vrabac, Gegić, Lazić, Rikić, Lončar, Alibegović, Talić, Muratović, Durmo, Hasandić, Kamenjaš, Bašić i Rikalo.

Vujošević zabrinut

"Situacija u ekipi je dobra, svi momci treniraju bez problema, a ima tek nekih sitnih povreda koje ne utječu na rad bilo koga od njih. Atmosfera je trenutno dobra i zadovoljni smo", rekao je Kovačević koji je istakao zabrinutost zbog nejavljanja Džanana Muse i Nemanje Gordića u ranije utvrđenom terminu.

"Gordić i Musa se još uvijek nisu pojavili, a nisu se ni javili u nekim terminima koji su bili dogovoreni. Mi ih još uvijek čekamo, Kikanović sutra slijeće na aerodrom u Beogradu, a što se tiče ovog dvojca koji jedini nemaju opravdanje za svoj nedolazak. U srijedu je zakazana konferencija za medije, mi ćemo čekati, pa ćemo vidjeti šta će se desiti", kazao je Kovačević.

Kovačević je nakon toga rekao da je selektor zabrinut zbog trenutne situacije i da nije pošteno da pojedini igrači sami biraju koliko i kad su potrebni reprezentaciji, što svakako i jeste istina. Podsjećamo, nedavno je selektor Vujošević u razgovoru za Klix.ba kritikovao odnos pojedinih igrača prema reprezentaciji, a prema posljednjim dešavanjima jasno je da voditi BiH nije nimalo lagan posao.

"Mi očekujemo da se u dogovorenom terminu, koji su direktno dogovorili sa selektorom, pojave na okupljanju, a ako postoji neki razlog ili problem zbog čega nisu u mogućnosti da se pojave tada, ili kasnije, ili ako nisu u mogućnosti doći, onda je objektivno da se obavijesti selektor i stručni štab reprezentacije. Selektoru je teško zbog ovoga, kao i svima ostalima koji smo tu radi reprezentacije. Svi ulažemo veliki trud da bi se neke stvari osigurale i organizovale, a onda dođemo u situaciju da neki igrači olako otkazuju dolazak i biraju utakmice kada će doći ili neće doći. Oni cijene kada su potrebni više i kada manje, moje mišljenje je da to nije njihovo i oni imaju obavezu da se odazivaju kad god su zdravi i pozvani", smatra Kovačević.

Mali fond igrača

Najveći problem u kompletnoj situaciji je mali fond igrača, a Kovačević je svjestan da i druge reprezentacije imaju problem kao i BiH s otkazivanjem, ali ne toliko s adekvatnim zamjenama.

"Najveći problem u svemu je mali fond igrača, posebno na nekim pozicijama. Mi smo svjedoci da i u drugim reprezentacijama dolazi do otkazivanja, ali mislim i čini mi se da sve one imaju više igrača i mogu puno lakše naći adekvatne zamjene", istakao je direktor košarkaške reprezentacije, a na pitanje koliko trenutna ekipa može protiv Francuske, iskreno je rekao:

"Sastav Francuske je toliko jak da bi ga se pribojavale i puno snažnije reprezentacije od BiH, čak i da smo mi u punom sastavu s Jusufom Nurkićem koji je NBA igrač", završio je Kovačević.

Reprezentativci Francuske u Tuzlu stižu u četvrtak, dan prije utakmice, a u predstojeće dvije utakmice našem timu je potrebna jedna pobjeda za plasman u drugu fazu kvalifikacija, odnosno, da Rusija u petak savlada Belgiju u gostima.