Košarka
4

Košarkašice BiH poražene od Izraela u posljednjoj utakmici kvalifikacija za EP

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je od selekcije Izraela s 80:62, u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine u Češkoj Republici.

Nakon poraza protiv Turske u prošlom kolu, ovaj meč nije imao rezultatski značaj za izabranice selektora Gorana Jovanovića, dok su s druge strane Izraelke morale pobijediti da bi kao jedna od najboljih šest drugoplasiranih selekcija izborile učešće na smotri najboljih ekipa Evrope.

Prvo poluvrijeme susreta u dvorani 1 KSC Skenderija pripalo je košarkašicama BiH rezultatom 40:34.

U nastavku susreta igralo se koš za koš, te je selekcija BiH nakon nekoliko minuta igre uspješno održavala šest poena razlike. Ipak do kraja trećeg perioda igre Izrael je uspio izjednačiti, a zatim preokrenuti meč u svoju korist.

BiH je u posljednjoj dionici meča pokušala doći do preokreta, ali Izrael odličnom odbranom i nekoliko vezanih poena povećava prednost na 15 poena razlike nešto manje od pet minuta prije kraja.

U posljednjim minutama susreta Jovanovićeve izabranice nisu uspjele doći do preokreta i novim porazom okončale su kvalifikacije na zadnjem mjestu u grupi, dok je Izrael izborio plasman na evropsko prvenstvo kao jedna od najboljih šest drugoplasiranih ekipa.

Najefikasnija u reprezentaciji BiH u ovom meču bila je Lynetta Kizer sa 17 poena, dok je Vrančić stala na 13 poena iz prvog poluvremena. Clark je predvodila selekciju Izraela s 24 poena, a Lev je dodala 18.