Košarka
92

Košarkaši Francuske osvojili svoju prvu titulu prvaka Evrope

Piše: N. J.
(Foto: Anadolija)
Košarkaši Francuske osvojili su, prvi put u svojoj historiji, Evropsko prvenstvo u Sloveniji večerašnjom pobjedom nad selekcijom Litvanije 80:66.

Francuzi su večeras pružili sjajnu partiju i već u prvih 20 minuta su stekli veliku prednost od čak 16 poena razlike, ubacivši za poluvrijeme fenomenalnih 50 poena. Briljirao je Batum koji je u prvom poluvremenu bio uvjerlljivo najefikasniji igrač u redovima francuske selekcije sa 17 poena.

U suparničkoj ekipi Litvanije nakon prvog dijela najviše poena ubacio je Kleiza (16), koji je također pružio odličnu partiju.

U nastavku, Litvanci nisu imali snage da naprave išta kako bi se barem približili selekciji Francuske, koja je znalački čuvala i čak i povećavala prednost. Na kraju, zlato sasvim zasluženo ide u ruke Francuzima koji su na ovom prvenstvu pokazali da su na pravi način tempirali formu i igrali najbolje onda kada je to najviše i trebalo.

Francuze je do pobjede predvodio Nicolas Batum sa 17, dok je najefikasniji u selekciji Litvanije bio Linas Kleiza sa 20 poena.

Španija je osvojila bronzu, četvrta je Hrvatska, peta Slovenija, šesta Ukrajina, sedma Srbija, a na osmom mjestu je takmičenje završila Italija. Bosna i Hercegovina je eliminisana nakon prvog kruga, iako je naš nacionalni tim ostvario tri pobjede u grupnom takmičenju.

Evropsko prvenstvo u košarci:

Francuska - Litvanija 80:66 (19:22; 31:12; 18:16; 12:16)