2. kolo
208

Košarkaši BiH u Tuzli dočekuju Grke: Pobjeda već otvara vrata Eurobasketa

E. B.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u Tuzli ugostiti selekciju Grčke u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine.

Izabranici Vedrana Bosnića će nakon pobjede na otvaranju u Latviji (62:61) u 2. kolu u Mejdanu ugostiti Grke.

Selektor BiH je istakao kako je ekipa već zaboravila rezultat iz Rige te da je maksimalno fokusirana na današnji veliki izazov.

"Grke respektujemo, ali i sebe. Idemo svi skupa da pobijedimo, ali ih moramo napasti, biti agresivni i nadoknaditi kvalitet koji oni imaju. Ovo je fizička utakmica, s mnogo fokusa", poručio je Bosnić.

Što se tiče današnjeg protivnika kojeg svjetske kladionice smatraju blagim favoritom, Grci su okupili sastav iz domaćeg prvenstva, naravno izuzimajući igrače Olympiacosa i Panathinaikosa.

Ne samo da Grci u Mejdan stižu bez ijedne od glavnih zvijezda, već i s rezervnim selektorom. Naime, Thanasis Skourtopoulos će obavljati funkciju selektora Grčke u kvalifikacijama za Eurobasket umjesto Ricka Pitina.

Najveće zvijezde u ekipi Grčke koja će se večeras suprotstaviti našoj selekciji su Giannoulis Larentzakis koji igra u drugoj ligi Španije te igrači iz grčkog prvenstva Dimitris Agravanis i Vangelis Mantzaris koji igraju za Promitheas i Lefteris Bochoridis iz Arisa.

Da stvar po Skourtopoulosovu ekipu bude gora, igrač AEK-a Linos Chrysikopoulos, koji je bio drugi najkorisniji u pobjedi nad Bugarskom (73:63), se povrijedio i neće nastupiti protiv BiH.

Jedini igrač koji je upitan zbog povrede u redovima naše reprezentacije je Milan Milošević koji od 2014. godine igra u Grčkoj i odlično poznaje današnje rivale.

Eventualnom pobjedom u ovom duelu košarkaši BiH će širom otvoriti vrata Eurobasketa s obzirom na to da tri pobjede sigurno garantuju plasman na smotru najboljih evropskih reprezentacija iduće godine, ali i sa dvije pobjede šanse za to su ogromne.

Susret BiH - Grčka igra se u tuzlanskom Mejdanu od 20 sati, a tekstualni prijenos meča moći ćete pratiti na portalu Klix.ba.