Kvalifikacije za SP
36

Košarkaši BiH danas gostuju Češkoj: Prilika za uigravanje u "revijalnom" meču

Piše: N. K.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas gostuje Češkoj u Pardubicama u okviru 11. kola druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Domaći košarkaši su sa sedam pobjeda i tri poraza već osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo zajedno s liderom grupe Francuzima, dok je BiH serijom poraza ostala bez šansi pa će današnji susret biti gotovo revijalnog karaktera.

Češka je igrala fantastično tokom cijelih kvalifikacija, a tek u posljednje vrijeme počeli su pružati nešto lošije partije. Tako su krajem prošle godine pretrpili poraz od Francuza kući, a onda ih je i Rusija razbila u gostima.

Sedam uzastopnih poraza

S druge strane, naša selekcija nema pobjedu već godinu dana nakon što je u dramatičnoj zavšnici pala Belgija. Uslijedilo je sedam uzastopnih poraza, a posljednji je bio od Finske krajem prošle godine.

Selektor bh. selekcije Vedran Bosnić u Češku je poveo 12 igrača. Povrijeđeni Emir Sulejmanović ostao je u Zenici te vježba s pomoćnim trenerom Tihomirom Mustapićem, kao i Ibrahim Durmo, Nedim Buza i Ismet Sejfić, koji su ovog puta bili prekobrojni.

"Optimizma ima uvijek. Od prvog dana od kada se uđe u hotel, kada smo svi zajedno, kada treniramo, kada je dobra atmosfera... Optimizam je tu. Energija je dobra, ali svi znaju da je jako kratko vrijeme", rekao je Bosnić uoči puta u Češku, koji je trajao 14 sati.

Ove dvije selekciju svoj posljednji duel imali su u septembru prošle godine kada je Češka u zanimljivoj završnici uspjela slaviti pobjedu 85:80.

Česi oslabljeni

Međutim, ovog puta sigurno će im izostati NBA igrač Tomas Satoransky te euroligaški centar Jan Vesely, koji je povrijeđen u Fenerbahčeu.

Bh. košarkaši se nakon utakmice vraćaju u Zenicu gdje će u nedjelju protiv selekcije Bugarske završiti ovaj kvalifikacijski ciklus.

Utakmica između Češke i Bosne i Hercegovine igra se danas u 18:00 sati, a meč možete uživo gledati na kanalima SportKluba.

Tabela: