Majstorica
26

Ko će postati prvak BiH u košarci, favorizovana Igokea ili Bosna?

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaši Igokee i Bosne večeras u Laktašima igraju ''majstoricu'' u finalnoj seriji play offa prvenstva Bosne i Hercegovine.

U seriji koja se igra na tri trijumfa obje ekipe su ostvarile po dvije domaće pobjede i rezultat je 2:2. Aktuelni prvak BiH Igokea odlučujući meč će igrati na svom parketu u Laktašima.

Igosi će se boriti za šesti naslov prvaka u historiji (peti uzastopni), dok će Studenti težiti da se domognu osme titule u klupskoj historiji (tri puta bili prvaci Jugoslavije, a četiri puta dotakli vrh u bh. prvenstvu).

Bosna je uvoj sezoni napravila veliki uspjeh. Igrali su finale Kupa BiH gdje su poraženi upravo od Igokee, dok je isti protivnik u borbi za titulu prvaka.

''Igokea je apsolutni favorit iz razloga što oni u ovoj ligi nisu izgubili utakmicu na domaćem parketu'', ističe strateg Bosne - Dušan Gvozdić.

Ipak, trener Studenata podvalači kako će svi igrači Bosne večeras u Laktašima igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Trijumf i osvajanje titule bilo bi veliko iznenađenje. Ipak, predaje nema.

U domaćem taboru vjeruju kako će odbraniti naslov prvaka. Dragan Bajić, trener Igokee, smatra kako je u ovim utakmicama domaći parket i atmosfera – prevaga. ''Nadam se da će igranje na domaćem parketu i u ovom meču biti prednost. Očekujem pozitivnu reakciju svojih igrača nakon poraza u Sarajevu'', istakao je Bajić.

Prvak BiH izborit će i nastup u regionalnoj ABA ligi naredne sezone. Utakmica Igokea – Bosna Royal počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Rezultati u finalnoj seriji: Prvi meč: Igokea – Bosna 87:71 Drugi meč: Bosna – Igokea 76:71 Treći meč: Igokea – Bosna 74:59 Četvrti meč: Bosna – Igokea 90:81