Košarka
0

KK Bosni nedostaju pune dvorane, novca u kasi i podrška vlasti

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Košarkaški klub Bosna, nekadašnji prvak Evrope, danas grca u finansijskim dugovima koji su uveliko utjecali na sportske rezultate i angažman igrača na terenu. Uspjehom se smatra ukoliko se plasiraju u doigravanje za prvaka u kojem, objektivno, pored Igokee i Širokog Brijega ne mogu napraviti zapaženiji rezultat.

Nekada je Bosna svojim igrama punila Skenderiju u kojoj su "padali" i najveći regionalni košarkaški timovi poput Partizana, Crvene zvezde, Hemofarma i Cibone. Bile su to tri zlatne poslijeratne sezone kluba iz Humine ulice. U tom periodu, od 2005. do 2008. godine, Studenti su osvojili Kup BiH, tri puta bili prvaci države, učestvovali u šesnaestini finala ULEB kupa...

Nekoliko godina kasnije, Bosna se našla skoro na dnu sportskih i finansijskih uspjeha. Neki sponzori otkazali su plaćanje svojih obaveza prema klubu, a druge je bilo teško naći jer ekipa nije bilježila značajnije rezultate. Nakon dvije sušne godine, ove sezone Studenti su osigurali playoff.

"Generalno, ne možemo biti zadovoljni time jer su ambicije kluba uvijek bile titula prvaka i nastup u regionalnom takmičenju. Međutim, s obzirom na okolnosti u kojima je klub egzistirao u posljednjih nekoliko godina, mislim da smo izvukli maksimum i, realno, nismo mogli napraviti bolji rezultat", kaže Admir Bukva, direktor KK Bosna.

Pozitivno poslovanje u 2012.

Nešto bolja situacija je kada su u pitanju finansije. U poslovnoj 2012. godini ostvaren je pozitivan rezultat poslovanja. Prihodi su iznosili blizu 740.000 KM, dok su rashodi odnijeli 647.000 KM.

"U posljednjih deset-jedanaest godina, ovo je tek drugi put da klub posluje pozitivno te zbog toga imamo razloga da budemo zadovoljni", kazao je Bukva.

Predsjednik Upravnog odbora KK Bosna Miralem Šabović također je zadovoljan sportskim i finansijskim rezultatima ove godine, ali izrazio je nezadovoljstvo igrama pojedinih igrača, koji se, kako je kazao, nisu zalagali u važnim utakmicama, pogotovo protiv Širokog i Igokee.

"Tada je trebalo odbraniti obraz naše Bosne, ali igrači to nisu uspjeli. Naši igrači su se predavali u tim utakmicama nakon prve četvrtine. Mi smo se zbog toga nervirali, ali tu činjenicu nismo mogli promijeniti. Ovom sastavu Bosne treba nekoliko igrača sa drugačijim mentalnim sklopom i trebamo poraditi na tome da oni znaju za koga igraju, da se bore za Bosnu i čuvaju sportsku čast koju su ponekad zaboravljali", kazao je Šabović dodajući da posljednje tri godine nisu dobili ni marku od njihovog velikog sponzora ASA-e. Od ugovora vrijednog 1,6 miliona KM, kaže predsjednik UO KK Bosna, uplaćeno im je tek 200.000 KM.

Podrška klubu izostala

Sve ovo dovelo je do dugova igračima, trenerima, bankama, povjeriocima i državi. Uz ovo, došli su problemi i sa mjestom odigravanja utakmica. Iz Skenderije su otišli u Zetru, pa u dvoranu na Mojmilu, da bi se ponovo vratili u Skenderiju.

"Nedostaju nam gledaoci i podrška, da dolaze gledati svoju Bosnu i kako se ona polako vraća tamo gdje joj je mjesto. Zaista nije lijep osjećaj igrati bez gledatelja", dodao je Šabović. On je također izrazio nadu u pomoć Vlade Federacije BiH. Sa nekih 1,5 miliona KM, stvari bi se itekako nabolje promijenile u ovom klubu, nekadašnjem prvaku Evrope.

Sportski direktor Kluba Goran Terzić kaže da se Bosna ne može nositi sa Igosima i Širokobriježanima kada je u pitanju takmičenje u regionalnoj ligi, dodajući da je bh. košarkaška liga iz sezone u sezonu svoje lošija. Izdvojio je odlične igre Nermina Buze, Sindisa Demića i mladih Ernada Mujića, Srđana Damjanovića, Alija Demića i Edina Rašidovića.

"Oni su nekada popunjavali samo broj u ekipi, ali su postali veliki faktor, igrači od kojih se očekuju dobre igre i rezultati", kazao je Terzić.

Sutra će se održati redovna Skupština kluba na kojoj će, nadamo se, biti donesene neke odluke koje će vratiti ovaj klub na stare staze slave.