Od januara do maja
36

KK Bosna Royal na ivici provalije ostvarila drugu pobjedu, za bilo šta više je potrebna pomoć

Piše: K. Hadžić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
KK Bosna Royal je opet pobjednik. Pobjede i porazi su sastavni dio svakog sporta, posebno košarkaškog tima, ali bitka koju Bosna na granici propasti i života već godinama vodi s finansijskim problemima još jednom je uspješno savladana.

Damiru Krupaliji pripada sva čast ovog svijeta što je krajem 2016. godine smogao snage i želje da Bosnu vrati u život, a krajem 2017. godine, kada je klub opet došao na ivicu propasti, Harun Mahmutović pružio je ruku spasa. Pet mjeseci nakon njegovog dolaska u klub Bosna je sezonu završila na trećem mjestu bh. prvenstva i izborila je drugi uzastopni plasman u ABA 2 ligu, a jedini cilj u budućnosti jeste povratak na mjesto gdje Bosna pripada - u sami vrh.

Kada je Harun Mahmutović imenovan za novog predsjednika KK Bosna Royal, klub je bio u velikim problemima i teško je bilo i zamisliti scenarij po kojem će ova sezona biti završena, a još teže je bilo zamisliti ono što se desilo u Skenderiji nakon pobjede Bosne protiv Sparsa kada su i igrači i navijači i članovi Upravnog odobra zajedno slavili veliki uspjeh i plasman u ABA 2 ligu. Od januara i kluba koji je bio pred gašenjem Bosna se opet izdigla i u maju započela pisanje novih stranica historije.

"Desila se jedna čudna situacija kada sam dolazio u klub pa je čak i javnost bila zbunjena. Ja sam postao predsjednik kluba, a nisam ni ponudio kandidaturu da to budem, niti sam išta tražio. Jednostavno, ljudi iz Upravnog odbora su izglasali mene, a u tom trenutku bio sam na potpuno drugoj strani grada. Imam običaj reći da je to nešto valjalo i da nije bilo problema, ne bi mene to ni zapalo", kazao je Mahmutović na početku razgovora za Klix.ba, a nakon toga je otkrio s kojim se sve problemima susreo kada je stigao u klub.

"U tom trenutku, ni sam nisam bio svjestan koliko je sitaucija bila teška. Čak 11 igrača otišlo je iz Bosne, direktor kluba tada je posljednju platu dobio u januaru (11 mjeseci prije), igrači su dobili samo jednu platu, a trenerima mlađih kategorija deset mjeseci su kasnile plate. Uz sve to, Bosna je igrala četiri takmičenja koja su napravila velike troškove i trebalo je smoći snage i naći ljude da se sve to odigra. Morali smo završiti ABA ligu gdje nismo mogli dovoditi igrače, nismo imali pravo na strance jer je kvota bila potrošena, bh. igrača nije bilo, nije bilo novca, a utakmice smo morali odigrati. Onima koji su otišli nisam zamjerio ništa, novca nije bilo i bilo je logično da odu iz kluba. Čak su i sponzori digli ruke, činilo se da za Bosnu opet nema spasa i jedina nam je želja u svemu tome bila da izborimo peto mjesto na tabeli", kazao je Mahmutović.

Sve zavisi od sponzora i države

KK Bosna Royal je u 2018. godini odigrala ukupno 36 utakmica u svim takmičenjima, a ostvarili su 17 pobjeda i imali su 19 poraza. Igrači koji su nosili dres KK Bosna Royal iznijeli su veliki teret, a prema Mahmutovićevim riječima, njihov uspjeh može se ravnati s tim kao da su osvojili titulu prvaka.

"Plasman u ABA 2 ligu i treće mjesto na tabeli doživljavam kao da smo osvojili titulu prvaka. Momci su pokazali karakter, svaka im čast i za mene sve i jedan imaju vrijednost kao da su šampioni", istakao je Mahmutović.

Ono što se od dolaska Mahmutovića u Bosnu nije promijenilo do današnjeg dana jeste njegova želja da za Bosnu igraju mladi reprezentativci BiH. Kako kaže, u narednom periodu pokušat će uraditi sve što je u njegovoj moći da sakupi dovoljno sredstava da igračima u sljedećoj sezoni može osigurati smještaj, hranu i uslove za treniranje. To je, ujedno, minimum svih minumuma koji su potrebni jednom sportskom kolektivnu. U BiH, državi koja ima ogromna sredstava za putovanja i plate vijećnika, savjetnika i onih koji po direktivi dižu ruku kada je to potrebno, taj minimum izgleda kao premija.

"Ja bih kao predsjednik kluba, ponavljam, želio da zadržimo neke igrače i da dovedemo puno mladih reprezentativaca, volio bih napraviti klub mladih i perspektivnih košarkaša i ako ćemo raditi, radit ćemo isključivo zbog njih i njihove budućnosti. Bitno je stvoriti uslove tim igračima, treba im osigurati smještaj, da se dobro hrane i da dobro treniraju. Za sve to, naravno, potreban je novac, a mi ćemo u narednih mjesec dana pokušati sakupiti što je više moguće novca. Ja se uvijek nadam da je ljudima stalo do Bosne i da ima puno iskrenih navijača koji će nam pomoći. Želimo opet biti košarkaški grad, želimo se boriti za plasman u ABA ligu i želimo uvijek imati ispunjenu dvoranu. Sve to zavisi od sponzora, ali i vlasti i svih gradskih struktura koje bi nam trebale pomoći, a kasnije i od publike koja će dolaziti zbog nas", istakao je predsjednik Bosne.

KK Bosna duguje veliku zahvalnost KK Royal zbog svega što je ovaj klub uradio za njih, a na čelu s ljudima koji su ga osnovali i kasnije ustupili Bosni želeći održati klub u životu.

"Čelnici Royala napravili su jedan dobar i ozbiljan klub koji je mogao igrati prvu ligu, ali oni su sve to prepustili na raspolaganje Bosni kako bi živjelo ime i brend koji ovaj klub predstavlja. Royal je napravio ustupak Bosni i to ne treba nikada zaboraviti, a evo godinama poslije pokazuje se da je to bila jedna dobra i poštena saradnja iz koje je izašlo to da u ABA 2 ligi prošle godine KK Bosna Royal iz Sarajeva, s grbom bivšeg prvaka Evrope, još uvijek igra i predstavlja Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo u regionu", smatra Mahmutović.

Pobjedom protiv Igokee u četvrtom meču play-offa za prvaka BiH, ekipa Zrinjskog prekinula je višegodišnju dominaciju kluba iz Aleksandrovca i postala je prvak BiH. Mahmutović smatra da je razlika između ta dva kluba i Bosne u nijansama i da u budućnosti, uz ozbiljan rad i malo sreće, Bosna može biti konkuret za titulu prvaka.

"Ne želim biti prepotentan, ali mi smo u ovoj godini promijenili tri trenera i 11 igrača je otišlo iz kluba. Bez obzira na to, prvaka Zrinjskog smo pobijedili s 11 razlike u Skenderiji, u Mostaru smo izgubili na produžetke, a Igokeu koja igra prvu ABA ligu pobijedili smo 25 razlike u Skenderiji. Moje mišljenje je, u ovom trenutku, da je razlika među klubovima u nijansama i mislim da ćemo sljedeće godine, ukoliko se poklope stvari koje želimo, biti ravnopravan konkuret za titulu prvaka", vjeruje Mahmutović.

Domaće prvenstvo gubi smisao

Ono što je za Bosnu najbitnije jeste plasman u ABA 2 ligu koji će im umnogome pomoći u želji da klub vrate u vrh regionalne košarke. Prema Mahmutovićevim riječima, ABA 2 liga je velika prilika za Bosnu i upravo to takmičenje predstavlja temelj na osnovu kojeg će se klub graditi u narednom periodu.

"Domaće prvenstvo sve više gubi smisao samim tim što prvak BiH ne ide direktno u ABA ligu, nego u ABA 2 ligu, a tek onda može osigurati plasman među najbolje. Ipak, i ABA 2 liga je ozbiljna i sa sobom nosi puno kvalitetnih utakmica i protivnika i svakako da je plasman u nju otvorio mnoga vrata našem klubu. Prije svega, to se odnosi na igrače koje možemo dovesti zbog broja utakmica kojih bi sljedeće sezone trebalo biti blizu 50, što je odlično za razvijanje mladih igrača. Plasman u ABA 2 ligu također nam je otvorio mogućnost da pregovaramo s kompanijama bivše Jugoslavije, jer se ova liga reklamira sve od Makedonije do Slovenije, tako da je to tržište pogodno za velike kompanije. Što se samog kvaliteta tiče, mislim da Bosna ne zaostaje previše za drugim klubovima. Primjera radi, savladali smo Vršac u gostima koji je igrao Final Four, a protiv Krke koja je osvojila ovo takmičenje smo minutu i po prije kraja utakmice imali priliku za pobjedu. Ja imam običaj reći, ako bude samo malo razumijevanja, Sarajevo može imati jedan ozbiljan košarkaši klub", rekao je Mahmutović koji je opet podvukao da Bosna treba Sarajevo i da ovaj grad treba Bosnu.

Mahmutović: Ako bude samo malo razumijevanja, Sarajevo može imati jedan ozbiljan košarkaši klub (Foto: D. S./Klix.ba)
Mahmutović: Ako bude samo malo razumijevanja, Sarajevo može imati jedan ozbiljan košarkaši klub (Foto: D. S./Klix.ba)

Stvar koja sve navijače sarajevskog kluba zanima svakako jeste trenutna finansijska situacija u klubu, odnosno odnos novih čelnika prema dugovanjima koja su se godinama gomilala u Bosni.

"Bit ću iskren, vratili smo neke dugove, ali još uvijek nismo vratili sva dugovanja koja klub ima. Srećom, ne radi se o velikom novcu i u principu, ono što sakupimo, uz igrače koje dovedemo, pokušat ćemo vratiti svim bivšim igračima kako bi napokon skinuli taj teret s leđa Bosne", iskren je bio Mahmutović koji je nakon toga objasnio da je država ta koja jednostavno mora pronaći sredstava za svoju djecu i njihovu budućnost.

"Oni koji mene znaju i koji su upoznati o mom ranijem radu u KS BiH znaju da puno vremena i puno novca volim i želim trošiti na omladinske kategorije. Mene je još uvijek sramota naše djece, jer stvarno nismo imali vremena da napravimo ozbiljniji koncept za omladinske selekcije, ali jednostavno prioritet i jedino o čemu smo i mogli razmišljati bio je prvi tim i pronalaženje načina na koji ćemo završiti sezonu. Nisam imao drugog izbora u ovom prvom periodu, ali sam svjestan da je budućnost kluba i ono od čega će Bosna živjeti kasnije ulaganje u našu djecu, zbog popularizacije sporta i prije svega zdravlja naše omladine. Za bilo kakvu priču o tome, potrebna su ogromna sredstva koja ne može izdvojiti niti Harun Mahmutović niti KK Bosna, već država koja mora brinuti o tome šta je budućnost naše djece", kazao je Mahmutović za kraj razgovora.