Novi projekat
99

Rukometni klub Bosna na ivici ponora, nada i vjera u mlade igrače garancija za bolje sutra

Piše: K. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Rukometni klub Bosna prošlu sezonu završio je na diobi petog mjesta u Premijer ligi BiH, a danas, sedmostruki prvak naše države i jedan od najuspješnijih rukometnih klubova nalazi se na posljednjem mjestu na tabeli. To je, bez ikakvog okolišanja i potrage za krivcem kojeg nikad nema, najskuplja cijena koju moraju platiti ako se jednog dana žele vratiti u vrh. Bosnin novi početak je težak, sportski je, ali traži samo jednu stvar - osjećaj pripadnosti.

Početak nezamislivog pada koji će Bosna u narednih godinu dana imati počeo je u finišu prošle sezone u Mostaru u meču četvrtfinala Kupa BiH, gdje su Studenti branili prednost od pet golova razlike protiv Zrinjskog. Oni koji su bili tu, s obzirom da snimak meča nikada nije dospio u javnost, tvrde da je nad sarajevskim klubom učinjena strašna nepravda i da su glavnu ulogu u pomenutom meču odigrale sudije te je Zrinjski pobjedom od šest golova razlike prošao dalje.

Igrači sa strane nisu opravdali očekivanja

Sezona je završena na diobi petog mjesta, a kada se očekivao dodatni iskorak i napad na sami vrh, napravljena je velika greška. Bosna je promijenila kompletan roster, dovedeno je desetak novih igrača, a bodovni saldo surovo je pokazivao samo četiri boda nakon prve polusezone. Poučeni stvarima iz prošlosti koje su se po ko zna koji put ponovile, konačno povjerenje ukazano je mladim igračima. Stepenicu po stepenicu, do vrha.

Adnan Branković, generalni sekretar Rukometnog kluba Bosna, u razgovoru za Klix.ba još jednom je podvukao da je greška napravljena sa igračima koji su u klub stigli sa strane i da nisu opravdali očekivanja.

"Imali smo velike ambicije i planove koje smo bazirali na resursima koje smo u tom trenutku imali na raspolaganju. Tu je napravljena greška, slobodno smijem reći i historijska greška koja se dešava i rukometnom i košarkaškom klubu Bosna, a to je da se dovode igrači iz drugih gradova. Oni su nam proizveli velike troškove, a kao što tabela kaže, jako malo su pružili. Kad smo vidjeli da trošimo novac na projekat koji ne doprinosi ništa, stavili smo igrače iz Sarajeva na prvo mjesto, napravili smo bolan rez i zahvalili smo se svim igračima sa strane", istakao je Branković.

Bosna će u narednim godinama bezuvjetno pružiti podršku mladim rukometašima, a u klubu su svjesni da takav uspjeh jednostavno ne može doći preko noći. Najbitnije od svega, novi projekat prepoznala je sarajevska publika te i pored teške sitaucije još uvijek dolazi na utakmice.

"Sada, RK Bosna pruža priliku mladim igračima da jačaju, stasaju i igraju u jednom ozbiljnom klubu te vjerujemo da u nekim narednim sezonama mogu donijeti uspjeh. Mi smo svjesni da naš cilj jednostavno ne može doći preko noći i spremni smo čekati koliko god je potrebno da bi se ostvario, a afirmacijom mladih igrača želimo pokazati da je rukometašima Bosne stalo do ovog kluba, što je publika već prepoznala", kazao je Branković.

Talenta u BiH ne manjka

Za upuštanje u takav vid projekta bilo je potrebno da se ispune još neki uslovi, a to je prije svega dovođenje stručni ljudi obučenih za rad s mladim igračima. U klub su stigli Sanjin Kolaković i Sead Lagumdžija koji imaju Školu rukometa "Sedmerac", a s obzirom da se sav fokus stavlja na mlade igrače, rado su prihvatili tu ideju.

Sanjin Kolaković smatra da rad s mladim igračima može vratiti Bosnu jednog dana u vrh bh. rukometa, a od velike pomoći će mu biti činjenica da već godinama radi s mladim igračima. Za razliku od nekih prethodnih godina, mladi igrači koji se izdvoje iz mase sigurno će odmah dobiti priliku u prvom timu.

"Na početku sezone su dovedeni igrači koji nisu odgovorili zahjevima RK Bosna, a od ekipe koja je trebala biti u samom vrhu tabele, ekipa je na polusezoni osvojila samo četiri boda. Sead Lagumdžija i ja imamo školu rukometa u kojoj već godinama radimo sa mladim igračima i takav projekat, koji uključuje rad s mladim igračima u klubu i koji bi kroz to trebao vratiti Bosnu gdje pripada, izuzetno nam se sviđa", istakao je Kolaković.

Iako je situacija u bh. rukometu posljednjih mjeseci sve, samo ne idealna, Kolaković smatra da na našoj teritoriji ima puno talentovanih igrača koji uz dobar rad mogu predstavljati budućnost Bosne, ali i reprezentacije BiH. Ono što je možda i najbitnije, Bosna u finišu sezone mora osvojiti što je više moguće bodova.

"U BiH ima puno talentovanih rukometaša i potencijala koji se stvarno može iskoristiti, a ja se nadam da ćemo već od sljedeće sezone napraviti grupu igrača koja bi trebala činiti okosnicu kluba u budućnosti. Za sada, najbitnije je pokušati osvojiti što je više moguće bodova u ovoj sezoni, a od sljedeće sezone ćemo razmišljati o konkretnim stvarima", istakao je Kolaković.

Nakon 17 odigranih kola, Bosna se nalazi na posljednjem mjestu sa sedam osvojenih bodova, a posljednju pobjedu upisali su protiv direktnog konkurenta za opstanak ekipe Rudara iz Kaknja.