Jedan od najvećih
51

Kako vrijeme leti: Prije četiri godine poginuo je Kobe Bryant

E. B.
Kobe Bryant
Kobe Bryant
Iako se čini kao da se desilo jučer, od pogibije velikog Kobeja Bryanta prošle su tačno četiri godine. Tog 26. januara 2020. godine cijeli svijet je u ekspresnom roku obišla vijest da je u helikopterskoj nesreći poginuo jedan od najboljih košarkaša u historiji.
Isprva su se svi nadali da je vijest koju je objavio TMZ "fake news", no ubrzo je stigla i potvrda iz policije - Kobe Bryant, njegova kćerka Gianna i još sedam osoba su poginuli u helikopterskoj nesreći u Calabasasu, mjestu pored Los Angelesa.

Zajedno s Bryantom i Giannom u helikopteru koji je putovao ka akademiji Mamba u mjestu Thousand Oaks, 60-ak kilometara zapadno od centra Los Angelesa, s su putovali i bejzbolski trener John Altobelli, njegova supruga Keri i kćerka Alyssa, košarkaška trenerica Christina Mauser, mlada košarkašica Payton Chester i njena majka Sarah te pilot Ara Zobayan. Svih devet osoba je poginulo u udaru u tlo i eksploziji helikoptera.

Istražitelji su u izvještaju utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poletio u oblake iako je to zakonom zabranjeno.

U izvještaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Calabasasa pri brzini od oko 300 km/h.

Istražitelji su okrivili Zobayana što je krenuo ulijevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

Bryant je u 20-godišnjoj NBA karijeri postigao 33.643 poena, osvojio pet titula, 18 puta igrao na All-Star susretu, bio MVP lige 2008. godine, a dva puta je osvojio zlato sa SAD-om na Olimpijskim igrama.