Počivaj u miru
850

Kobe Bryant, hvala ti za sve: Bio si ikona i više od košarkaša

Elvis Bunić
Sasvim obična nedjelja pretvorila se u noćnu moru samo jednom rečenicom. Kobe Bryant je poginuo.
Ako je Albert Einstein tvrdio da je brzina svjetlosti najveća moguća u univerzumu, vijest koju je prvi objavio američki TMZ raširila se širom svijeta ako ne istom, onda približnom brzinom.

Isprva niko nije mogao vjerovati u to, ali se sa ovakvim stvarima nijedan ozbiljan medij ne može igrati.

Nažalost, ispostavilo se da je istina. Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša koji su hodali Zemljom, poginuo je kada se njegov privatni helikopter srušio na brdu u mjestu Calabasas nadomak Los Angelesa.

I, kao da to nije bilo dovoljno. Da vijest bude još tragičnija, sa njim je poginula i njegova 13-godišnja kćerka Gianna.

Bryant je cijeli svoj život posvetio Los Angeles Lakersima za koje je nastupao 20 godina, udahnuo Jezerašima ponovo pobjednički duh koji su izgubili odlaskom Magica Johnsona i prestankom "Showtimea" i donio pet titula prvaka NBA lige. Uostalom, Lakersi su mu povukli oba broja koja je nosio na dresu, 8 i 24.

Iako je bio košarkaškim talentom daleko iznad ostalih igrača u ligi, trenirao je najviše od svih, ljeta je koristio kako bi u svoju igru uvijek nešto novo dodao, čak i kad je bio bliže 40., nego 30. godini. Uostalom, sudbina se pobrinula za to da pogine dok je išao u dvoranu.

Prije četiri godine je odlučio završiti karijeru, a u posljednjoj sezoni u svakoj dvorani u kojoj je igrao ljudi su ustali i aplaudirali mu, čak i navijači Bostona koji su ga istinski mrzili.

Kobe je bio više od košarkaša. Bio je ikona. Michael Jordan je sredinom osamdesetih godina i početkom devedesetih prošlog stoljeća bio sinonim za košarku, čovjek koji je NBA doveo u svaki kutak svijeta. Svi su mislili da će nakon njegovog odlaska NBA liga ponovo pasti, no Kobe se pobrinuo da se to ne desi.

Kobe je bio sinonim za košarku svoje ere, ere za koju se pretpostavljalo da ne može doći. No, Kobe je oduvijek bio ratnik. Nikada nije odustajao. Niko nikada nije bio bliži velikom Jordanu od njega. Niko nikada nije mogao ni pomisliti da bi klinac koji je došao u NBA direktno iz srednje škole mogao prići Najvećem.

Gilbert Arenas je najtačnije opisao Kobea tokom jednog podcasta.

"Jordan je bio božanstvo, bilo mu je nemoguće prići. Kobe je najveći zato što je natjerao ljude da ih upoređuju. Kobe nije bio atleta poput Jordana. Imao je prosječan odraz. Imao je prosječne predispozicije za košarkaša, a prišao je bogu. To je njegova najveća pobjeda. Pokazao je i da bogovi krvare", rekao je Arenas.

Kobe, kada si se opraštao počeo si svoj govor riječima "Draga košarko...". Prikladno je da danas, kada se opraštamo od Tebe, u ime svih ljubitelja košarke kažemo:

"Dragi Kobe, hvala ti za sve što si uradio, ne samo na košarkaškom terenu već i mimo njega. Vječno ćemo te pamtiti. Počivaj u miru".