Manjak testova
5

Kako su Gobert i Utah napravili problem zdravstvenom sistemu Oklahome

E. B.
Rudy Gobert (Foto: EPA-EFE)
Rudy Gobert (Foto: EPA-EFE)
Vijest da je košarkaš Utah Jazza Rudy Gobert zaražen koronavirusom odmah je automatski značila i prekid takmičenja u NBA ligi.

Gobert je stigao sa ekipom u Oklahoma City na gostovanje kod Thundera, no s obzirom da se osjećao loše potražio je ljekarsku pomoć, a nakon što je ustanovljeno da ima simptome koronavirusa, urađen je test.

Njegovi saigrači su obavili zagrijavanje i sve je bilo spremno za početak duela, no potom je stigla vijest - Gobert je zaražen. Utakmica je odmah otkazana, a nakon završetka dana komesar Adam Silver je prekinuo takmičenje na najmanje 30 dana.

Igrači Jazza i Thundera su ostali u svlačionicama, a potom su igrači Utaha testirani s obzirom da su bili u neposrednom kontaktu sa Gobertom.

Ono što je zanimljivo je da je situacija sa Gobertom napravila pravi haos u zdravstvenom sistemu američke savezne države Oklahoma.

Naime, ljekari u Oklahomi imaju mogućnost testirati samo 100 osoba dnevno, a na igrače i popratno osoblje Utaha je potrošeno više od 50 testova!

"Na Utah smo potrošili više od 50 testova, a za usporedbu ću naglasiti da smo mimo njih do sada ukupno testirali 43 osobe. Tri osobe su zaražene, za četiri čekamo rezultate, dok 36 osoba nije zaraženo", rekao je ministar zdravlja Oklahome Gary Cox.

Od više od 50 testiranih članova Utaha uz Goberta je samo zaražen njegov saigrač Donovan Mitchell.

Američki mediji smatraju kako je trošenje više od polovine testova koje ima na raspolaganju država na košarkašku ekipu društveno neodgovorno, te da su košarkaši trebali raditi testove u privatnim klinikama.