Košarka
26

Josip Pandža: Sikirašev izostanak je ogroman hendikep, ali smo izabrali 16 najboljih

Piše: E. M.
Josip Pandža (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Josip Pandža (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Selektor kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Josip Pandža jutros je objavio spisak bh. reprezentativaca koji će braniti boje Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Među 16 košarkaša zbog povrede nije jedan od najboljih Njegoš Sikiraš.

Zbog povrede Sikiraš nije bio ni na testnom okupljanju, a ekipi se neće pridružiti ni 16. maja kada su zakazane prve zvanične pripreme bh. košarkaša pred odlazak na Svjetsko prvenstvu u Španiji.

Selektor Pandža smatra da je Sikirašev izostanak veliki hendikep.

"Izostanak Sikiraša sa ovog okupljanja je ogroman hendikep i to je šok za sve nas. Međutim, njegovo zdravlje je sada prioritet, a mi ćemo pokušati kroz malo drugačiji sistem igre nadoknaditi njegov izostanak. Očekivanja od priprema koje počinju 16. maja su prvenstveno dobro zdravlje i pošten odnos prema radu, a vrijeme će pokazati za kakav je to rezultat dovoljno", kazao je Pandža za Klix.ba.

Na spisku kadeta nalaze se i nova imena koje je Pandža izabrao tokom testnih priprema u Kaknju.

"Imamo novih momaka i nadam se da će opravdati ukazano povjerenje. U ovom trenutku mislimo da je ovo 16 najboljih, a najveći problem nam uz povrede stvara to da većina kandidata u protekloj sezoni nije imala neke jake utakmice", zaključio je Pandža.

Prozivka zlatnih momaka zakazana je za 16. maj u Kaknju.

Na spisku najuspješnijeg bh. selektora našli su se: Džanan Musa - Cedevita Zagreb, Lazar Mutić - Baloncesto Torrelodones Španija, Sani Čampara - Spars Sarajevo, Srđan Kočić - Spars Sarajevo, Semir Karić - Spars Sarajevo, Vedran Mirković - Koš Sarajevo, Amar Barukčija - Koš Sarajevo, Emir Bačvić - Koš Sarajevo, Stefan Radosavljević - Igokea Aleksandrovac, Aljoša Janković - Igokea Aleksandrovac, Emir Čerkezović - Sloboda Tuzla, Drago Cvitanović - Brotnjo Čitluk, Miladin Vlačić - Budućnost Bijeljina, Adi Alikadić - Radnički Goražde, Semin Burko - Čelik Zenica i Denis Milinović - Busovača.

Tokom desetodnevnog okupljanja snage će odmjeriti i sa selekcijama Egipta i Turske, a učestvovat će i na međunarodnom turniru u Travniku.