Dosadašnji MVP
31

Jokićev "čas košarke" najboljem defanzivcu NBA lige

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Srbijanski košarkaš Nikola Jokić nakon briljantne partije u meču protiv ekipe Utah Jazz u kojoj je postigao 47 poena postao je glavna tema američkih sportskih medija koji s oduševljenjem pišu o činjenici da u finišu meča nije mario za svojom statistikom.
Jokić je u pomenutom meču izjednačio sopstveni rekord po broju ubačenih poena i to igrajući protiv jednog od najboljih defanzivaca lige Rudyja Goberta, a kako je mogao doći do brojke od 50 poena, što nije pokušavao u ključnim trenucima, njegov izraziti timski duh opet je došao do izražaja. I on sam nakon meča bio je oduševljen pobjedom, a tek onda onim što je na terenu napravio.
"Sretan sam što smo pobijedili u ovom meču, a posebno jer smo igrali protiv vjerovatno najbolje NBA ekipe u ovom trenutku. Ovo je lijepa i važna pobjeda za nas. Imali smo puno izgovora, ali ih nismo koristili, željeli smo pobjedu i na kraju smo to ostvarili", rekao je Jokić i dodao:

"Utakmica se dobro otvorila za mene, pogodio sam neke nevjerovatne šuteve i možda je ovo najbolji meč u mom životu. Energija koja me nosila da igram dalje pomogla mi je da dođem do 47 poena. Ipak, pobjeda je bitnija jer smo igrali protiv tima koji je imao 11 uzastopnih trijumfa."

Legendarni Shaquille O'Neal nedavno je upravo pričao o poređenju Jokića i Goberta rekavši da bi Nikola zbog svoje statistike u napadu trebao imati ugovor od 600 miliona dolara (Gobert ima 200 miliona).

Zanimljivu scenu s parketa ispričao je njegov saigrač Will Barton koji je motivisao Jokića da postigne 50 poena, na što se on nije previše osvrtao.

"Rekao sam Jokiću: 'Čovječe, ostalo ti je nekoliko minuta da postigneš 50 poena. Idi po to. Odgovorio mi je da ga nije briga", ispričao je Barton.

I sam Jokić potvrdio je da su mu saigrači govorili da je blizu vlastitog rekorda, ali da se bez obzira na sve nije previše osvrtao i da ga je zanimala samo pobjeda.

Za Jokića je ovaj meč bio 20 u nizu s dvocifrenim brojkama u dvije statističke kolone: poeni i skokovi (47 i 12), po čemu je drugi najbolji ikad u NBA ligi iza Bill Waltona koji je to uradio 34 puta u nizu. Grčki košarkaš Giannis Antetokounmpo također je u nizu od 19 uzastopnih double-double učinaka.