Košarka
3

Istočna konferencija NBA lige: Može li ko pomutiti račune Cavsima?

Piše: Elvis Bunić
Fotomontaža: Klix.ba
Fotomontaža: Klix.ba
Večeras sat nakon ponoći počinje 70. izdanje NBA lige, a u ovom tekstu predstavljamo Istočnu konferenciju najjače svjetske košarkaške lige.
Fotomontaža: Klix.ba
Fotomontaža: Klix.ba

Favoriti

Cleveland je prošle sezone u finalu bez Irvinga i Lovea pružio dostojan otpor Warriorsima ili, bolje rečeno, James je pružio dostojan otpor. Ove sezone Cavsi su bez premca najbolja ekipa Istoka. Startna petorka Irving-Shumpert-James-Love-Mozgov je ostala, a doveli su i nove veterane (Williams, Jefferson) koji bi trebali biti korisniji od lanjskih. Tu je i pojačanje u vidu Stephensona. Cavse na putu do velikog finala mogu zaustaviti samo povrede, prvenstveno Jamesa koji u sezonu ulazi rovit i igrat će pod injekcijama.

Chicago je, čini se, jedina ekipa koja bi mogla ugroziti LeBronovu družinu. Tom Thibodeau je otišao s klupe jer je postalo očito da njegovo mrcvarenje i forsiranje prve petorke "dok ne crknu" ne daje prave rezultate. Umjesto njega došao je Fred Hoiberg iz NCAA, a njegova napadački orijentisana filozofija će mnogo više odgovarati ovoj ekipi. Noah je ispao iz petorke, a Gasol će igrati na centru, što bi trebalo poboljšati napadački učinak. Naravno, tu je uvijek pitanje koliko će Roseova "staklena" koljena utakmica izdržati, ali Istok je toliko slab da bi i bez njega trebali biti u samom vrhu jer je sada glavni šerif u Gradu vjetrova Jimmy Butler.

Vrebaju iz sjene

Atlanta je zbog škrtosti vlasnika Resslera ostala bez ključnog odbrambenog igrača Carrolla i teško je predvidjeti kakav će to imati učinak na ekipu. Doveli su Splittera koji je ponajbolji centar igrač u branjenju visokog picka i tu su profitirali, ali to će značiti manje minuta za Horforda...

Washington ima odličnu prvu petorku, ali za sami vrh treba im bolja klupa, pogotovo kada su u pitanju visoki igrači. Ukoliko Wall ponovi prošlu sezonu, Beal još napreduje, a Nene ostane zdrav, mogli bi se nadati čudu u glavnom gradu SAD-a.

Ostali

Boston je nadogradio mladu ekipu veteranom Leeom, no evidentno je da nemaju vođu ekipe. Borba za playoff im je vrh.

Brooklyn će i ove sezone biti prosjek uz povremene bljeskove čovjeka koji još uzima novac od svog 123,7 miliona dolara vrijednog ugovora, a koji se odaziva na ime Joe.

Charlotte nastavlja lutati. Jordan, ma koliko genijalan igrač bio, toliko je jednako loš u vođenju ekipe. I sada je doveo hrpu poluigrača izuzev Batuma i opet im igra neće ličiti ni na šta.

Detroit će ličiti na nekadašnji Orlando. Šutiranje trojki do besvijesti, a pod košem samo Drummond. No, Andre ipak nije Howard, pa je playoff premija za Pistonse.

Indiana je dovela šest, a otišlo im je sedam igrača i jasno je da treba vremena da se to sve posloži. Ne pomaže ni što je George nezadovoljan iz dva razloga: ne želi igrati na "četvorci" i šuteve će mu uzimati novopridošli Ellis.

Miami ima jaku unutrašnju liniju (Bosh, Whiteside, Haslem, Stoudemire, Andersen), no upitna je vanjska, gdje osim Dragića, Wadea i Denga nemaju poštenog igrača. Playoff je siguran, no teško i nešto više.

Milwaukee će i ove sezone imati probleme u vanjskom šutu, dok su pod košem još jači jer su doveli Monroea, a i vraća se Parker. Playoff je siguran, a ukoliko dovedu kojeg šutera tokom sezone, mogli bi biti najveće iznenađenje.

New York je tragikomična ekipa i ove sezone. Afflalo je došao kako bi rasteretio Anthonya, ali ni to neće puno pomoći Knicksima.

Orlando je zabavna, mlada ekipa koja tokom sezone može skinuti neki veliki skalp, ali i oni su, kao i Bucksi, limitirani u vanjskom šutu. Vidjet ćemo da li će im Hezonja popraviti taj segment igre.

Philadelphia će se boriti za posljednje mjesto isto kao i lani. Jedino će biti vrijedno gledati zvijer u najavi - Okafora.

Toronto bi trebao biti u Top 5 ekipa Istoka, no ukoliko DeRozan preko noći nije postao Kobe iz sezone 2005/06, teško da mogu dalje od drugog kruga playoffa. Previše promjena je bilo u kanadskoj ekipi - pet dolazaka i sedam odlazaka.

NBA