Košarka
0

Hrvatska slomila Čehe za drugi krug na Eurobasketu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatska reprezentacija ostvarila je i četvrtu uzastopnu pobjedu na Eurobasketu u Sloveniji. U meču 5. kola C grupe u Celju, savladala je Češku 70-53, čime je izborila plasman u drugi krug.

Ulog je za obje selekcije bio najveći mogući, jer je pobjeda donosila plasman u drugu fazu takmičenja, a poraz eliminaciju. U takvim okolnostima moglo se očekivati dosta oscilacija, uspona i padova, a njih su obje reprezentacije i imale prvom dijelu. Česi su poveli 2-0, pa je Hrvatska postigla pet koševa zaredom, pa primila pet zaredom, i onda od 5-7 stigla do 12-7. No, ubrzo je semafor pokazivao vodstvo Češke 17-14. Imali su Česi veći dio prvog poluvremena prednost, a najveću od 6 koševa razlike, 25-19 u 13. minuti. Na veliki odmor se otišlo s minimalnim vodstvom Češke 33-32.

No, u nastavku su odabranici hrvatskog selektora Jasmina Repeše odigrali odličnu utakmicu u oba pravca, preuzeli su vodstvo koje nisu ispuštali do kraja dvoboja.

U rušenju čeških ambicija posebno je veliku ulogu imao Dario Šarić, koji je pogodio tricu za 52-44, pa zabio krasno iz prodora za 56-46, a malo kasnije stavio još jednu tricu za 62-51, čime je praktičko utakmica bila prelomljena. Česi nakon toga više nisu imali snage za povratak.

Hrvatska je na krilima brojnih navijača u Zlatorog Areni u Celju odigrala odlično drugo poluvrijeme, pogotovo u odbrani, ali profitirala je jako i zbog kriminalnog izvođenja slobodnih bacanja čeških košarkaša, koji su ih pogodili samo 5 od 21! U tom je segmentu ''prednjačio'' njihov najbolji igrač Jan Vesely, koji je pogodio samo jedno od 10!

Ante Tomić je bio najbolji strijelac Hrvatske s 12 poena, dodao je i 9 skokova. Bojan Bogdanović i Dario Šarić dodali su po 11 koševa, Luka Žorić i Krunoslav Simon po10, Žorić uz 6 skokova, a Damir Markota je ubacio 8 poena uz 7 skokova. Roko Ukić ubacio je 3 poena, ali to je bila vrlo važna trica u nastavku kada se lomila utakmica, a imao je i 5 skokova. U Češkoj je najbolji strijelac bio Pavel Pumrla s 19 koševa. Jan Vesely je ubacio 11 koševa, ali uz šut 5-12 iz igre i, kao što smo već spomenuli, 1-10 iz slobodnih bacanja.

"Nismo se plašili, znali smo da smo bolji i da trebamo pobijediti, ali svejedno smo očekivali jako tešku utakmicu, jer smo se jako i fizički i mentalno potrošili protiv Slovenije. U zadnjoj četvrtini smo odigrali sjajno i u odbrani i u napadu. Hvala navijačima što su nas ovako podržavali, davali su nam golemu energiju, bili su naš ne šesti, nego sedmi i osmi igrač. Pozivam ih i u Stožice, a mi ih sigurno nećemo iznevjeriti našim pristupom, željom i ponašanjem", izjavio je, između ostalog, selektor hrvatske reprezentacije Jasmin Repeša.

Eurobasket, 5. kolo, C grupa:

C grupa:

Španija – Gruzija 83-59 Hrvatska – Češka 70-53 Slovenija – Poljska (21.00)

Redoslijed: 1. Španija 4-1, 2. Hrvatska 4-1, 3. Slovenija 3-1 (-1), 4. Češka 2-3, 5. Gruzija 1-4, 6. Poljska 0-4 (-1)