Studenti prije 33 godine dotakli vrh
4

FOTO+VIDEO / Haj nek' se čuje čuje, haj nek' se zna da je naša Bosna nepobjediva

Piše: Edin Isanović
Prošle su 33 godine od dana kada su košarkaši sarajevske Bosne ostvarili jedan od najvećih uspjeha u historiji bh. sporta. Izabranici Bogdana Tanjevića su 5. aprila 1979. godine u Grenoblu u superfinalu savladali italijanski Emerson iz Varesea rezultatom 96:93 (45:43).
Foto: Arhiv Medicentra
Foto: Arhiv Medicentra
Bosna je prva među predstavnicima tadašnje izuzetno kvalitetne jugoslavenske lige postala prvak Starog kontinenta. Savladan je višestruki italijanski i evropski prvak. Delibašić, kapiten Varajić i ostali bili su bolji i zasluženo su dotakli vrh u 23. finalu Kupa evropskih šampiona. To je ujedno najveći domet jednog bh. košarkaškog tima. Simbolično, 6. april je rođendan Sarajeva, a iz tih razloga košarkaši Bosne su pobjedu poklonili svom gradu.

Sarajevo slavilo šampione

Nekoliko hiljada navijača veličanstveno je u Sarajevu dočekalo junake iz Grenobla. To se ne zaboravlja. To je vjerovatno bio jedan od najveselijih dana u gradu na Miljacki. Pristalice Studenata su slavile, a pridružila im se cijela tadašnja Jugoslavija.

U fenomenalnoj utakmici Delibašić, Varajić, Benaček, Vučević, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Bilalović i Zrno su pokazali veliko košarkaško umijeće. Iskoristili su posljednje rezerve snage, stigli do trijumfa i pobjedničkog postolja.

Stariji zaljubljenici u čarobnu igru pod obručima kažu da je sve teško opisati riječima. Posebno naglašavaju da je te noći Bosna igrala hrabro i da je pobijedilo srce Studenata. Sjećaju se ključnih momenata, sa velikim ponosom i emocijama.

Foto: Arhiv Medicentra
Foto: Arhiv Medicentra

Tanjević: Najdraži trenutak u životu

Treba istaći da je pobjeda došla kao plod dobre igre u drugom poluvremenu. Fenomenalnu partiju su pružili Žarko Varajić i Mirza Delibašić, dok je strateg Bogdan Tanjević mudro vodio ekipu s klupe. Povlačio je najbolje poteze.

"Šta da kažem? Ovo je najdraži trenutak u životu. Kao trener sad sam već sve postigao. Svi igrači su se borili svim srcem i ja im od srca čestitam“, izjavio je odmah nakon meča trener Bosne Tanjević.

Na putu do superfinala košarkaši Bosne su odigrali šesnaest utakmica u Kupu šampiona. U predtakmičenju tadašnji prvak Jugoslavije je uvjerljivo osigurao prvo mjesto.

U finalnoj grupi Bosna je izgubila tri utakmice. U Tel Avivu, Vareseu i Madridu, ali su izborili superfinale i stigli na krov Evrope.

Bosna je u to vrijeme bila brend prepoznatljiv u Evropi. Sve je bilo kao u bajci...