Legendarni trener
77

Gregg Popovich poručio: Naša historija je laž, osramoćen sam kao bijelac

N. K.
Gregg Popovich (Foto: EPA-EFE)
Gregg Popovich (Foto: EPA-EFE)
Legendarni košarkaški trener Gregg Popovich je poznat i po djelovanju van terena, kao i da se nikada nije plašio komentarisati društvene probleme, politiku pa tako nije propustio priliku i da se oglasi povodom slučaja "Georgea Floyda".

Popović, koji je nedavno američkog predsjednika Donalda Trumpa otvoreno nazvao budalom, u emotivnoj poruci objavljenoj na zvaničnim stranicama San Antonio Spursa govorio je o delikatnom trenutku u historiji čovječanstva.

"Možda najbolji trenutak za učenje iz ove tragedije smo dobili iz izraza lica policajca. Tako bijelci vide koliko je nonšalantan, koliko je to za njega svakodnevna stvar pa je čak stavio i ruku u lijevi džep i pritisnuo drugu osobu koljenom da mu očita lekciju. On prosto misli da je to njegovo pravo, čak i dužnost. Mislim da sam samo osramoćen kao bijelac što znam da takve stvari mogu da se dogode. Da to vidimo u stvarnosti. Vidjeli smo u knjigama, tamo su crnci visili s drveća, ali sada se to opet događa. Nikada nisam mislio da ću to vidjeti svojim očima u današnjem vremenu. Historija naše nacije je od samog početka na mnogo načina bila laž. Nastavljamo i danas s pokušajima da tu laž učinimo istinom. Prava i privilegije moraju da važe za sve ljude. Na nama je da bez obzira na posljedice govorimo istinu, da istina ima moć. Moramo govoriti, ne smijemo dozvoliti da se stvari samo dešavaju", poručio je Popovich.

Podsjetimo, Floyd je 46-godišnji Afroamerikanac kojeg je ubio policajac na ulici pa zbog toga već danima u Sjedinjenim Američkim Državama traju protesti.