Košarka
26

Gorka istina o historijskom uspjehu bh. košarke

Piše: J. Hadžiahmetović
Bh. juniorska košarkaška reprezentacija BiH danas je pobjedom nad Španijom i ulaskom u polufinale Eurobasketa napravila historijski rezultat bh. košarke. Međutim, iza uspjeha naših mladih košarkaša krije se gorka istina o nemaru države i njenih institucija.

Đorđe Aleksić, Sandro Antunović, Ibrahim Durmo, Edin Atić, Miljan Sarić, Amar Gegić, Nedim Đedović, Fahrudin Manjgafić, Enis Memić, Ajdin Penava, Damir Hadžić i Alija Pirić predvođeni selektorom Markom Trbićem su ponos države koja ne mari za njihove uspjehe.

Da su se pitali Vijeće ministara BiH, Federalna vlada i ostali nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, juniori naše zemlje ne bi ni nastupili u Grčkoj na Evropskom prvenstvu.

Predsjednici stranaka, premijeri i ministri države, entiteta i kantona ne znaju da su mladi košarkaši BiH u Grčku otputovali "na veresiju".

Oni ne znaju ni to da je FIBA htjela diskvalifikovati naše juniore sa prvenstva zbog činjenice da kotizacija za učešće na Eurobasketu nije uplaćena i da smo historijski uspjeh napravili zahvaljujući obećanjima i datoj riječi ljudi iz Košarkaškog saveza BiH.

Ne znaju ni to da je ekipa zajedno sa stručnim štabom otputovala u Grčku, a da nisu imali platiti ni avionske karte.

Naši političari ne znaju ni gorku istinu da su reprezentativci nastupali u posuđenoj opremi.

Ne znaju ni to da hotel u Volosu u kojem su smješteni naši košarkaši još uvijek nije plaćen i da u Savezu još uvijek nemaju novca za to.

Žalosna je činjenica da naši juniori i stručni štab u Grčkoj troše svoj novac i da je tako mjesecima. O stanju u seniorskoj reprezentaciji da i ne govorimo.

Zbog toga je današnji uspjeh, pobjeda nad Španijom i ulazak među četiri reprezentacije Starog kontinenta, još veći.

Osim svog talenta i znanja, ovoj državi su dali sve. Ona njima nije ništa.

Ni marku.