Vodstvo od 3:0
16

Golden State treći put savladao Cleveland i stigao na korak do nove NBA titule

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Golden Statea savladala je Cleveland na gostujućem terenu u trećem meču finalne serije NBA lige rezultatom 110:102, čime su stigli na korak do titule prvaka.

Cavsi su bolje otvorili meč i na samom početku napravili su seriju 10:0, ali Warriorsi su ekspresno odgovorili pa je rezultat nakon prvih 12 minuta bio 29:28 za domaći tim.

Sličnu seriju Cleveland je napravio i u drugoj četvrtini kada su stigli do maksimalnih 13 poena razlike, no opet im je u finišu malo popustila koncentracija i na poluvrijeme su otišli s prednošću od šest poena (58:52).

Početkom drugog poluvremena Cleveland je još malo bio u prednosti, a onda je Golden State ubacio u brzinu više, Durant je zabio nekoliko teških poena i pred posljednju dionicu Warriorsi su imali prednost od dva poena (83:81).

Uslijedio je izuzetno neizvjestan finiš meča, a ključnu trojku pogodio je Kevin Durant 50 sekundi prije kraja meča kada je s nekih deset metara povećao prednost Golden Statea na 106:100.

Najefikasniji igrač meča bio je Kevin Durant sa 43 ubačena poena, sedam asistencija i 13 skokova, dok je na drugoj strani najefikasniji bio LeBron James koji je ostvario triple-double (33 poena, 11 asistencija i 10 skokova).

Treba istaći i 20 poena i 13 skokova Kevina Lova, ali i učinak čak pet igrača Golden Statea koji su imali dvocifren broj poena (Curry, Bell, Green, McGee i Thompson).

Nakon ove pobjede Golden State je došao na korak od odbrane titule prvaka u NBA ligi, a oni trebaju samo jednu pobjedu u naredna četiri meča.