Košarka
127

FIBA ponovo odbila zahtjev Sulejmanovića da mu odobre igranje za BiH

Piše: J. H.
Emir Sulejmanović
Emir Sulejmanović
Evropska košarkaška organizacija (FIBA) odbila je zahtjev Emira Suljemanoviać i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegvine da ovom mladom igraču bude odobren nastup u dresu košarkaških Zmajeva.

Mladi košarkaš Barcelone u dosadašnjoj karijeri nastupao je za selekciju Finske i nakon poziva da igra za državu u kojoj je rođen, Sulejmanović nije mnogo razmišljao. Međutim, prema pravilima FIBA-e, mladi igrač ne može promijeniti sportsko državljanstvo bez saglasnosti zemlje za koju je prethodno igrao ili eventualne odluke krovne evropske košarkaške organizacije.

Finci, koji su razočarani odlukom Sulejmanovića da igra za BiH, su odlučni u svojoj namjeri da mu ne dopuste da nastupa u dresu košarkaške selekcije BiH dok ne naputni 21 godinu kada će biti oslobođen svih obaveza prema Košarkaškom savezu Finske.

Sulejmanović je rođen 13. jula 1995. godine u u blizini sela Luka, koje se nalazilo u sastavu enklave Žepa. Zajedno sa rahmetli majkom Vahdetom i dvogodišnjim bratom Semirom bježali su pred masakrom i genocidom koji se tih dana dešavao u enklavi Srebrenica.

Godinu dana kasnije uspjeli su se prebaciti u Finsku gdje se Emir aktivno počeo baviti košarkom. Na jednom košarkaškom turniru u katalonskom Hospitaletu, Emir je pokazao svoj raskošan košarkaški talent, što nije ostalo nezapaženo kod skauta.

Godine 2011. pod zastavom Finske nastupio je na Evropskom prvenstvu B divizije u Strumici, gdje je imao prosjek od 10,2 koša i 9 skokova, što je za skauta Union Olimpije Dragana Janjića bilo i više nego dovoljno za prelazak u slovensku ekipu i koje je prošle godine preselio u Barcelonu.

Ove godine Emir se našao na spisku 23 igrača na koje selektor Duško Ivanović računa u pripremnom periodu za kvalifikacije za Eurobasket naredne godine.

Ovaj supertalentovani košarkaš odlučan je u namjeri da čeka još dvije godine kada će bez ičije zabrane moći nositi dres Bosne i Hercegovine.