Košarka
693

Euroligina reportaža o Džananu Musi: Od talentovanog 16-godišnjaka do igrača koji čuva Spanoulisa

Piše: E. B.
Euroliga je na svom zvaničnom Youtube kanalu objavila reportažu o našem dragulju Džananu Musi.

"Ako ste se pitali kako se od jednog talentovanog 16-godišnjaka stvori igrač koji na otvaranju Eurolige čuva Vassilisa Spanoulisa, Džanan Musa je pravi odgovor na to pitanje", tim riječima je predstavljen jedan od najboljih mladih igrača Evrope.

Na početku razgovora Musa se prisjetio veličanstvenog dočeka ispred Vječne vatre, gdje je naše zlatne kadete dočekalo 50.000 građana.

"Nikad to nisam vidio ni na Youtubeu. Kad smo došli u Sarajevo i vidjeli sve te ljude, koji su željeli da nam čestitaju i da se slikaju sa nama, to je bilo nevjerovatno", rekao je Musa i dodao:

"Imao sam 20 intervjua u tri dana, političari su mi čestitali, dobio sam stan u svom rodnom gradu, to je zaista nevjerovatno".

Musa je pred početak ove sezone nije ni slutio da će igrati u prvom timu Cedevite.

"Ja sam samo šesnaestogodišnjak i igram sa igračima koji su jači i bolji od mene. Na pretposljednjem treningu pred utakmicu protiv Olympiakosa trener mi je rekao da ću biti u prvoj petorci i da ću čuvati Spanoulisa, a ja sam pomislio 'Čovječe...'", prisjeća se Musa koji je postao deveti najmlađi starter u Euroligi ikada sa 16 godina, 5 mjeseci i 7 dana.

Olympiakos je slavio 76:61, a musa je za pet minuta postigao četiri poena.

"Bio sam spreman za utakmicu i pokazao sam da mogu igrati na ovom nivou. Igrati protiv evropske legende je bilo sjajno", rekao je Musa, koji je zahvalan treneru Veljku Mršiću za ukazanu priliku.

"Na početku nisam znao šta da očekujem od ove sezone. Mislio sam da neću igrati sada, već iduće sezone. Iznenađen sam da mi je trener Mršić vjerovao i stavljao me u teškim utakmicama i zahvalan sam mu na tome. Nastavit ću raditi vrijedno kako bih dobio veću minutažu u nastavku karijere", rekao je Musa, koji ima zacrtan cilj u karijeri.

"Na kraju karijere želim da kažem zbogom košarci kao legenda. Želim biti najbolji igrač na svijetu i sve ću uraditi da to postignem".