Košarka
24

Eurobasket U18: Reprezentacija BiH igra sa Španijom u borbi za plasman na SP

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaški reprezentativci BiH do 18 godina igraju danas šestu utakmicu na Evropskom prvenstvu u turskom Samsunu. Izabranici Josipa Pandže u direktnom duelu sa Špancima odlučuju o petom mjestu koje vodi na Svjetsko prvenstvo do 19 godina koje će se održati naredne godine u egipatskom Kairu od 1. do 9. jula 2017. godine.

Bh. košarkaši su u dosadašnjih pet nastupa upisali tri pobjede (Izrael, Litvanija i Finska) i dva poraza (Latvija i Francuska). U srijedu su Musa i saigrači odigrali sjajnu partiju protiv Finske i slavili 95:72. Na taj način izborili su mogućnost da sa Španijom odigraju utakmicu koja će odlučiti ko će zauzeti peto i šesto mjesto na kontinentalnoj smotri. Furija je savladala Rusiju 70:55. U bh. timu vlada optimizam pred ovaj okršaj.

"Ušli smo jako u utakmicu protiv Finske i to nam je donijelo rezultat. Nismo potcijenili protivnika. Igrali smo najjače što možemo i zasluženo smo slavili. Spremni smo za Španiju, to je jedna od najjačih reprezentacija, ne samo u košarci nego u svakom sportu, ali mislim da ćemo uspjeti osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo", poručuje playmaker našeg tima Sani Čampara.

Također, i Sandro Antunović je svjestan da je Španija vrlo opasan protivnik, ali vjeruje da naš tim uz poštivanje plana koji iznese selektor Josip Pandža može doći do pobjede i plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Bh. košarkaši su i u subotu odigrali izvanredan meč kada su slavili protiv Litvanije koja će danas u finalu odmjeriti snage s Francuskom. Nadamo se da će i danas ponoviti igru kao protiv Litvanaca.

Utakmica Španija – BiH počinje u 14:15 sati.