Košarka
0

Eurobasket: Košarkaši BiH danas imaju popravni ispit protiv Srbije

Piše: Edin Isanović
Foto: AFP
Foto: AFP
Košarkaška reprezentacija BiH će danas na Evropskom prvenstvu u Sloveniji odmjeriti snage sa Srbijom. Nakon loše igre i poraza od Latvije izabranici Ace Petrovića pokušat će popraviti dojam u okršaju sa podmlađenom i motivisanom selekcijom susjedne zemlje.

Komšije sa klupe sjajno vodi iskusni strateg Dušan Ivković.

Bez dvojbe, košarkaši Srbije su favoriti u ovom meču. Ipak, Đedović i saigrači trebaju dati sve od sebe i pokušati doći do povoljnog rezultata.

Selektor BiH Aleksandar Petrović naglasio je nakon meča sa Latvijom kako je Andrija Stipanović, koji je bitan dio slagalice, nedostajao i da je to jedan od uzroka poraza. On bi se danas trebao naći na parketu.

"Protiv Srbije ćete vidjeti jedno novo lice BiH", jasno je naglasio Petrović na konferenciji za medije nakon meča.

Da bi se došlo do eventualnog trijumfa naši reprezentativci trebaju odigrati vrhunsku odbranu i napad. Svi akteri na parketu trebaju biti u optimalnom izdanju. Ne smije se desiti da dva igrača igraju odbranu, a da tri to nisu u stanju. To je preduslov za ozbiljnu utakmicu i povoljan rezultat.

Također, za trijumf protiv kvalitetnih reprezentacija, kakva Srbija jeste, moramo imati dva match-winnera kakvi su nekada bili Nenad Marković ili Gordan Firić, koji su individualnom akcijom rješavali situaciju u ključnim momentima.

Danas će se to očekivati od Đedovića, Teletovića i Wrighta. Ostaje da vidimo da li mogu odgovoriti zahtjevnom izazovu.

Reprezentacija Srbije imat će i ogromnu podršku sa tribina dvorane u Jesenicama što će dodatno motivisati komšije.

Utakmica počinje u 17:45 uz direktan prijenos na FTV.