Pressica KS BiH na Ilidži
0

Ermin Jazvin umjesto Varde i Hodžića

Piše: Edin Isanović
Selektor Sabit Hadžić pozvao Ermina Jazvina (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Odlazak Ratka Varde i Adnana Hodžića iz košarkaške reprezentacije BiH uoči Evropskog prvenstva u Litvaniji nadomjestit će Ermin Jazvin koji će se u toku četvrtka priključiti reprezentaciji, istaknuto je na pres-konferenciji koju su upriličili predstavnici Košarkaškog saveza BiH u hotelu Hungaria na Ilidži.

Na pressici je bilo govora o turnirima na kojima je u proteklim danima učestvovala naša državna selekcija, u sklopu priprema za EP, te naravno o predstojećem EP.

Generalni sekretar Saveza Harun Mahmutović je izvijestio da su igrači odmarali u protekla dva dana odmarali nakon napornog turnira u Italiji, te da ih do EP-a očekuju još utakmice u Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj. Mahmutović je dodao i kako će članove državnog tima na EP-u obući kompanija "Navigare".

"Bilo je slabosti, ali ne treba pretjerivati"

O susretima na turniru u Riminiju govorio je selektor Sabit Hadžić, koji je na pressicu došao s Mirzom Teletovićem i Nihadom Đedovićem.

"Nije bilo realno da dobijemo sve utakmice na turniru u Italiji, iako su to možda neki očekivali. Bilo je slabosti, ali ne treba pretjerivati. Dobili smo Italiju i Makedoniju, a o tome se malo pisalo. Svi bismo trebali biti na istom putu i podržati ovu reprezentaciju", kazao je Hadžić, dodavši kako je primarni cilj u pripremnim mečevima bio vidjeti šta funkcioniše, a šta ne.

"Do početka EP-a radit ćemo na podizanju forme, a posebno na poboljšanju skok-igre", najavio je Hadžić.

Na upit o maloj minutaži za Kapelana i Adnana Hodžića, koji je u srijedu napustio pripreme reprezentacije, selektor bh. tima je obrazložio kako su njih dvojica imali jaku konkurenciju u timu.

"Teško je bilo pružiti im veću minutažu. Igrali su protiv Grčke, ali se nisu baš iskazali. Realno, i bez ljutnje, po kvalitetu oni su ispod konkurenata na svojim pozicijama, a Hodžić je bez razloga napustio pripreme reprezentacije", odgovorio je šef naše selekcije.

Odluka o putnicima na EP za dva-tri dana

On je dodao kako će se reprezentaciji priključiti Ermin Jazvin, koji bi trebao popuniti praznine nastale odlaskom Ratka Varde i Adnana Hodžića, te kako će se uskoro timu priključiti Saša Vasiljević, koji je bio povrijeđen. Odluku o dvanaest putnika na EP u Litvaniji Hadžić će donijeti u naredna dva-tri dana.

Najbolji igrač reprezentacije BiH Mirza Teletović je istakao kako su na pripremama načinjeni značajni pomaci, te dodao da će za uspjeh na EP biti potrebna dobra hemija, kao i da igrači ispoštuju zamisli i upute selektora Hadžića. Nihad Đedović je kao favorita naše grupe na EP izdvojio Hrvatsku, a Makedonce i Grke je ocijenio kao dosta kvalitetne reprezentacije. Ipak, Đedović je izjavio kako je uvjeren da će naša reprezentacija proći grupu i plasirati se u naredni krug takmičenja na EP.