Košarka
20

Emir Zimić za Klix.ba: Nikad u životu nisam sanjao da ću igrati protiv Shaqa

Piše: E. B.
Foto: ABA liga
Foto: ABA liga
Emir Zimić je bio najbolji igrač Tajfuna u prošlom kolu, kada je njegova ekipa savladala Krku sa 74:51.

Naš centar je odigrao možda i najbolju partiju u ABA ligi postigavši 11 poena uz 12 skokova.

"Imao sam i prije dobrih utakmica, samo su malo te tekme zastarile i već su historija. Naporno radim godinama već i vjerujem da se rad kad-tad isplati", kaže Zimić u razgovoru za Klix.ba.

Njegov Tajfun je prošle sezone na iznenađenje svih osvojio titulu u Sloveniji i plasirao se u regionalno takmičenje.

"Poslije prošlosezonske titule nastavili smo u istom ritmu u ABA ligi. Ja samo dajem sve što mogu na terenu. Nekad to ispadne kao ova utakmica sad, a nekad ne bude dovoljno dobro...", skromno kaže Zimić.

Tajfun se pojačao za ABA ligu, a novi igrači su se odlično uklopili u ekipu u kojoj je Zimić starosjedioc, s obzirom na to da je već četvrtu sezonu u Šentjuru.

"Ovdje mi je drugi dom. Što se tiče ekipe, kostur je ostao isti. Doveli smo Sandija Čebulara, jednog od najboljih igrača slovenske lige. Došao nam je Aleksandar Ponjavić iz Laškog, umjesto Dontea Williamsa na poziciju krilnog centra došao je Jacob Parker, a došao nam je i Tomaž Bolčina iz Krke. Svi su se dobro uklopili u nas sistem rada i rezultati se vide".

Večeras (19 sati) Tajfun gostuje Crvenoj zvezdi. Beograđani su veliki favoriti, ali Zimićeva ekipa je navikla dobijati kada je u ulozi autsajdera.

"Mi uvijek dođemo da igramo svoju igru. Protiv Zvezde će biti užitak igrati. Oni su osvajači ABA lige i veliki su brend. Mi se nikad ne predajemo. To smo dokazali prošle godine, kad smo kao jedna ekipa koja je skoro pa ispala iz lige sezonu prije, sljedeće godine osvojila ligu", kaže Zimić.

Zimić je gledao susret između Zvezde i Budućnosti i uvjerio se u snagu ekipe.

"Mislim da se novi igrači Zvezde već uklapaju polako. Pobijedili su veoma jaku Budućnost sa 21 poenom razlike, tako da su sigurno veliki favoriti i protiv nas. Mi ćemo igrati svoju igru i vidjet ćemo je li to dovoljno da savladamo prvaka ABA lige", poručuje Zimić, kojeg čeka izuzetno težak zadatak u reketu protiv Sofoklisa Schortsanitisa.

"Nikad u životu nisam sanjao da ću igrati protiv Shaqa. Ali, eto, dobio sam priliku zaigrati makar protiv Baby Shaqa. On je fantastičan igrač, strašne fizičke snage i svakako da će biti veliki izazov igrati protiv njega", kaže Emir Zimić, centar slovenskog prvaka Šentjura.