Košarka
0

Edin Avdić: Džaba bih komentarisao utakmice reprezentacije BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Edin Avdić
Edin Avdić
Vijest o tome da će Edin Avdić biti komentator utakmica bh. košarkaške reprezentacije na Eurobasketu u Sloveniji, koju je portal Klix.ba jučer objavio, naišla je na pozitivnu reakciju ljubitelja košarke i reprezentacije BiH. Ovaj 35-godišnji Sarajlija sa nestrpljenjem očekuje početak smotre najboljih košarkaških reprezentacija Starog kontinenta.

U razgovoru za portal Klix.ba Avdić nije krio sreću što će nakon toliko godina bavljenja sportskim novinarstvom, imati priliku komentarisati utakmice svoje reprezentacije.

"Sticajem okolnosti, nikada prije nisam imao priliku raditi utakmicu košarkaške reprezentacije BiH. Možda neke prijateljske, ali zvaničnu nisam nikad. Sve druge reprezentacije bivše Jugoslavije sam radio, osim svoje. Meni je izuzetno drago i ovo bih džaba radio. Ja sam rođen u Sarajevu, gdje sam i odrastao, sve moje je u tom gradu", kaže Avdić na početku razgovora za Klix.ba.

Na upit o šansama bh. košarkaških Zmajeva na Evropskom prvenstvu, Avdić kaže da je u ovom trenutku teško govoriti o tome, jer se još uvijek ne zna koji igrači će eventualno otkazati svoje nastupe u reprezentacijama.

"Posljednja tri Evropska prvenstva Španija je 'numero uno'. Sada nema nekog jasnog favorita u kojeg možeš pokazati prstom i reći ovoj je prvi favorit za zlatnu medalju. Mislim da će mnogo toga zavisiti od forme i inspiracije s obzirom na broj igrača koji su odustali, a koji su zvijezde evropske i svjetske košarke. Naša reprezentacija ima veoma tešku grupu i mnogo toga će zavisiti od prva dva meča protiv Latvije, koju bismo trebali pobijediti, i Srbije koja je u velikim problemima sa povredama i otkazima igrača", dodaje Avdić.

Popraviti odbranu i skok u igri

Ukoliko ubilježimo dobre rezultate protiv ove dvije reprezentacije, kaže naš sagovornik, šanse za prolazak u drugi krug će nam uveliko porasti.

"Bit će teško s obzirom na to da prve tri reprezentacije idu dalje. Sa nama je u grupi Makedonija, koja nas je pobijedila na prošlom Evropskom prvenstvu, Litvanija, koja dolazi sa jakim sastavom, Crna Gora, koja nije izgubila nijednu utakmicu u kvalifikacijama i ima najbolji centarski tandem u Evropi, izuzev braće Gasol. S druge strane, uslovno rečeno, mi imamo najmanje problema sa otkazima. Nukleus koji je izgurao kvalifikacije je tu. No, moramo znatno popraviti skok i odbranu. Ako ovi segmenti igre budu na nivou kvalifikacija, onda se nećemo dobro provesti", kaže najbolji košarkaški komentator na Balkanu.

Reprezentativac Mirza Teletović se nije naigrao u Brooklyn Netsima protekle sezone, što, kaže Avdić, može biti dobro i loše.

"Vjerovatno je željan igre, želi da se dokaže. Loša stvar može biti ta što nije imao kontinuitet tokom NBA sezone. Mislio sam da će igrati više u Netsima. Još kao igrač Tau Ceramice djelovao mi je kao igrač koji bi se dobro snašao u NBA ligi. Međutim, zbog nepovjerenja trenera i činjenice da nije na visokom nivou u skok igri i odbrani, nije igrao koliko sam se ja nadao. U minutama koje je dobijao, to je bilo solidno", pojašnjava Avdić.

"Žao mi je Begića, Preldžića..."

Za kapitena bh. reprezentacije naredna sezona bit će veoma teška s obzirom na to da se Brooklyn pojačao velikim košarkaškim imenima kao što su Kevin Garnett, Paul Pierce, Andrej Kirilenko...

"Stvarno će biti velika konkurencija i lično bih volio Teletovića vidjeti u drugoj sredini. Ali, opet, možda se on iz inata želi nametnuti treneru Jasonu Kiddu, koji ga baš dobro i ne poznaje. Ekipa od koje se očekuje da napadne NBA finale se više oslanja na ljude kojima vjeruje, tako da će Mirzi biti potrebna neka 'luđačka' forma da dobije neku veću minutažu", kaže komentator Arena Sport televizije.

Sa njim smo razgovarali i o mnogobrojnim bh. košarkašima koji su odlučili braniti boje drugih reprezentacija u regiji.

"Meni je žao što su neki igrači, poput Emira Preldžića i Mirze Begića, odlučili igrati za druge reprezentacije. To je naša tužna realnost. Mnogo toga se mora poklopiti da bi neki košarkaši iz različitih dijelova BiH obukli bh. dres. I naš savez je donekle odgovoran. Ali, nekoga ko je zdrave glave, ko je rođen u BiH i dobro vaspitan, ne treba nagovarati da zaigra za reprezentaciju. Međutim, ja nisam pristalica toga da se pred nekim kleči na koljenima. Ako neće da igra, on nas ne treba interesovati koliko god nam to teško bilo", pojašnjava Avdić.

Sličan slučaj je bio sa košarkašem Crvene Zvezde Borisom Savovićem, koji je bio pozvan u reprezentaciju BiH i kojeg je selektor Aco Petrović čekao do posljednjeg dana. Međutim, odgovor ovog Trebinjca nije stigao.

"Ja Borisa lično poznajem. Treba uzeti u obzir da smo mi u grupi sa Srbijom, da je on iz Trebinja... Nažalost, takva je naša realnost. Imali smo slične primjere sa nogometašima i s te strane nije jednostavna situacija. Iskreno, mislim da nismo u grupi sa Srbijom, Savović bi igrao za nas", vjeruje Avdić.

Treneri traže savjete i preporuke

Zbog njegovog znanja o košarci i igračima širom svijeta, mnogi treneri od Avdića traže savjete i preporuke.

"To se često dešava i uglavnom se tiče nekih američkih košarkaša. Nekima se javljam, nekima ne. Ne znaju neke igrače koje im menadžeri nude pa onda provjeravaju", dodaje Avdić.

Kolika je njegova ljubav prema ovom sportu govori i činjenica da je NBA utakmice pratio u opkoljenom Sarajevu, kad veći dio grada nije imao struju.

"Pošto sam ja protjeran sa Grbavice, Evropsko prvenstvo '93. godine gledali smo zahvaljujući tramvajskom akumulatoru. U to vrijeme, Hayat je NBA uzimao sa DSF-a, pa smo pratili koliko smo mogli. U jednom trenutku, neko je donio plinski agregat i kad padne napon eksplodira televizija ili se slika smanji na minimum. Dosta toga se snimalo na VHS pa smo to gledali iznova", kaže Edin Avdić koji će biti komentator utakmica bh. košarkaške reprezentacije na Eurobasketu u Sloveniji.

Prvu utakmicu u okviru Eurobasketa BiH će igrati protiv Latvije u dvorani Podmezakla u Jesenicama 4. septembra, kad očekujemo i prvi Avdićev komentar uz direktan prijenos na Federalnoj televiziji.