Košarka
74

Dževad Alihodžić pred početak priprema: Želimo otvoriti prostor i mladim igračima

Piše: O. T.
Dževad Alihodžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prvi saradnik selektora Damira Mulaomerovića u stručnom štabu košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Dževad Alihodžić u razgovoru za naš portal govorio je u predstojećim kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine.

Pripreme naše reprezentacije počinju u ponedjeljak u Tuzli, a okupljanje igrača je najkasnije do 19 sati. Na spisak je uvršteno 20 igrača, ali nakon što je otpao Nihad Đedović, očekuje se dolazak 19 igrača s tim da će se NBA igrači Mirza Teletović i Jusuf Nurkić priključiti početkom augusta.

Naša reprezentacija se nalazi kvalifikacijskoj grupi C zajedno sa Rusijom i Švedskom. U kvalifikacijama učestvuje ukupno 27 reprezentacija raspoređenih u sedam grupa. Plasman na Eurobasket ostvarit će pobjednici sedam grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe.

"Očekivanja su velika, kao i kod cjelokupne javnosti. Nadamo se da se možemo kvalifikovati na Eurobasket. Mislim da imamo dobar tim, sklop mladih i iskusnih igrača. Sad smo jači za Nurkića, jer smo bili deficitarni tim pozicijama. Na nama je da se pripremimo i da uđemo spremni u kvalifikacije. Ja sam optimista", kazao je Aihodžić s kojim smo razgovarali na 13. Realway košarkaškom kampu.

Na spisku je nekoliko mladih igrača poput Džanana Muse, Emira Sulejmanovića, Edina Atića, Amara Gegića i Kenana Karahodžića kojima se planira dati šansa tokom kvalifikacija.

"Moramo gledati na budućnost iz više razloga. Imamo obavezu prema toj generaciji koja je osvojila evropsko zlato i te momke moramo gurnuti u vatru i probati ubaciti u seniorsku košarku. Nastojat ćemo napraviti model gdje ćemo pokušati ostvariti rezultat i u da u trenucima kad to bude moguće ubacimo te momke i spremimo ih seniorsku košarku", poručuje Alihodžić.

Naš tim od sutra počinje sa radom u punom intenzitetu. Pred stručnim štabom je posao skautiranja protivnika i spremanja ekipe.

"Imat ćemo dovoljno vremana da skautiramo sve reprezentacije i tako snimimo njihove igrače i ekipe kolektivno. Od ponedjeljka krećemo u punom intenzitetu sa pripremama", ističe Alihodžić.

Govoreći o klupskoj košarci u Bosni i Hercegovini, Alihodžić smatra da stanje nije sjajno, ali da je to samo produkt stanja u državi. Posebno naglašava na važnost rada sa mladim košarkašima.

"Situacija je takva i teško je biti zadovoljan ili ne. Moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo. Kada je zemlja jaka ekonomski lakše je odvojiti sredstva za sport. Sve je to povezan lanac. Generalno nismo zadovoljni, ali postoje ljudi koji čine sve da bude bolje. Nadam se da će se uslovi u budućnosti poboljšati te da će klubovi imati finansijsku stabilnost kako bi se mogla posvetiti pozornost pogotovo mladim generacijama iz kojih će se dalje iznjedriti seniorska košarka", kazao je Alihodžić.