Košarka
41

Barbarić: Nurkić i Teletović će nam se priključiti na pripremama u Sloveniji

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u sklopu priprema za kvalifikacije za Eurobasket 2017. godine spremat će se u Tuzli, Sloveniji i Makedoniji, kazao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić.

Barbarić je istakao da KSBiH u vezi s nastupom Nurkića za našu reprezentaciju kontaktira sa čelnicima NBA, a ne sa američkim klubom, dok je s Nurkićem u direktnom kontaktu selektor Damir Mulaomerović.

Napomenuo je da je KSBiH osigurao sve uvjete za nastup naših NBA igrača u reprezentaciji.

"Selektor Mulaomerović također je potvrdio da će se Nurkić priključiti pripremama reprezentacije. S druge strane, KSBiH je u kontaktu sa NBA i od njih smo jedino dobili iznos koji trebamo uplatiti na ime osiguranja za Nurkića. Novac je uplaćen i očekujemo potvrdu da može nastupiti za selekciju svoje zemlje. Takav postupak dogovoren je sporazumom između NBA i FIBA-e", kaže Barbarić.

Generalni sekretar KSBiH podsjetio je da će reprezentacija BiH u Tuzli raditi do početka augusta kada je planirana prijateljska utakmica sa Slovenijom u Celju.

"Nakon te utakmice naša reprezentacija će 7. augusta otići u Sveti Martin na Muri, gdje će trenirati 8-9 dana u izvanrednim uvjetima. Cilj je da se izoluju od javnosti i dobro pripreme za predstojeće utakmice. U tom mjestu će im se pridružiti naši NBA igrači, Mirza Teletović i Jusuf Nurkić", napominje Barbarić.

Poslije Slovenije, reprezentacija BiH će nastupiti na turniru u Skoplju, dok je povratak u Tuzli planiran za 20. august i tu će reprezentacija boraviti do kraja kvalifikacijskog perioda.

Barbarić je izrazio zadovoljstvo što će Tuzla u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine biti "zmajevo gnijezdo" naše reprezentacije.

"Očekujemo dobar rezultat ne samo protiv Rusije, nego u cijelim kvalifikacijama i, jasno, plasman na Eurobasket. Izbor Tuzle nije slučajan. U reprezentaciji je veliki broj igrača s ovog područaj i to će za publiku biti dodatni motiv da napravi sjajnu atmosferu. Želimo u takvom ambijentu nastaviti promociju košarke kao našeg najuspješnijeg kolektivnog sporta", zaključio je Barbarić.

Pripreme reprezentacije BiH u Tuzli počinju 25. jula.