Košarka
69

Dževad Alihodžić i Zoran Savić podržali 13. Realway košarkaški kamp

Piše: O. T.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Proslavljeni košarkaši i bivši reprezentativci Bosne i Hercegovine i Srbije Dževad Alihodžić i Zoran Savić podržali su 13. Realway košarkaški kamp koji organizuje najmasovnija škola košarke u našoj državi Realway.

Kamp je počeo prije tri dana i trajat će do 22. jula, a održava se na Bjelašnici gdje momci od pionirskog do juniorskog uzrasta imaju cjelodnevne aktivnosti od igranja košarke do zajedničkih druženja.

Svoje obraćanje učesnicima kampa upriličio je Zoran Savić, nekada sjajni centar Real Madrida i Barcelone koji je tokom igračke karijere osvojio najprestižnija moguća takmičenja na klupskom nivou u Evropi i na reprezentativnom nivou. Osvajao je Euroligu (1998.), kao i Svjetsko (1990.), Evropsko prvenstvo (1991., 1995. i 1997.) te srebro na Olimpijadi 1996. godine.

"Svi smo počinjali na ovakvim kampovima. Djeca ovdje nauče odnos sa ljudima i nauče mnogo stvari pored košarke. Današnja djeca su mnogo vezana za tehnologiju i vrlo je važno provoditi vrijeme na ovakvim okupljanjima", kazao je Savić.

Pored Savića, polaznicima kampa se obratio i bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine i današnji član stručnog štaba košarkaške reprezentacije Dževad Alihodžić.

"Ovo je vrlo dobra prilika da djeca u periodu kada nemaju obaveza prema školi posvete svu pažnju treninzima i iz iskustva znam da na ovakvim kampovima djeca najviše napreduju. Djeca su oslobođena svih drugih obaveza. Žive košarku, mogu trenirati nekoliko sati dnevno. I ja sam bio učesnik ovakvih kampova te smatram da ovdje nastaju budući igrači koji će sutra igrati u reprezentaciji", smatra Alihodžić.

Predsjednik KK Realway je Nedim Džemić koji radi i kao koordinator omladinskih selekcija u akademiji košarkaškog saveza Katara.