Greška u koracima
0

Džanan Musa je osvojio dvije najvažnije titule u karijeri, ali je protraćio sezonu

E. B.
Džanan Musa (Foto: Anadolu Efes)
Džanan Musa (Foto: Anadolu Efes)
Košarkaški reprezentativac BiH Džanan Musa je sinoć osvojio titulu prvaka Turske sa Anadolu Efesom, a prije toga je osvojio i Euroligu. No, ima li razlog da bude zadovoljan upravo završenom sezonom? Odgovor na to pitanje je, bez ikakve sumnje, negativan.
Istina, titulom osvajača Eurolige od njenog osnivanja 2000. godine se od bosanskohercegovačkih košarkaša može pohvaliti jedino Musa. No, on je u tom pohodu na titulu prvaka Evrope učestvovao sa tačno 0 (nula!) poena za ukupno 13 minuta u četiri odigrana meča u ligaškom dijelu takmičenja.

Otkaz na početku sezone

Musa je sezonu počeo u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što su čelnici Brooklyna shvatili da su za dvije sezone bacili 3,5 miliona dolara u vjetar u kojima Musa nije pokazao ništa vrijedno pomena, proglašen je za višak i poslan u Detroit Pistonse.

No, šta misle o njemu Pistonsi su pokazali 20. decembra kada su ga otpustili prije početka sezone.

Musa je najavljivao da će ostati u NBA ligi, no dani su prolazili a nijedna ekipa ga nije željela uzeti, te se Džanan odlučio na povratak u Evropu.

I, baš kao što je 2018. godine napravio grešku kada je otišao iz Cedevite neiskusan, a i fizički inferioran u odnosu na konkurenciju u NBA ligu, napravio je istu grešku prilikom povratka u Evropu.

Umjesto da izabere ekipu koja će mu garantovati minutažu i u kojoj će imati loptu u rukama kako bi se vratio u košarkaški život nakon dvije i po godine, Musa je opet izabrao najgoru moguću opciju - odlazak u najbolju evropsku ekipu.

Foto: Anadolu Efes
Foto: Anadolu Efes

Musa je 13. januara postao igrač Anadolu Efesa i odmah je, baš kao i po dolasku u NBA ligu, počeo najavljivati velike stvari.

Amerikanci imaju lijepu izreku koju je teško prevesti u duhu našeg jezika, a koja glasi "can you talk the talk and walk the walk?". U slobodnom prijevodu - možeš li velike riječi potkrijepiti djelima?

Musa svoje velike riječi nije potkrijepio djelima kada je dolazio u NBA ligu. Najavljivao je prve sezone da će se "potruditi da ga zapamte", a druge je samouvjereno poručio da je "došlo njegovo vrijeme". Pred početak ove sezone je bio još samouvjereniji i izjavio da se "adaptirao na NBA ligu i da ono pravo tek dolazi". I onda je došao otkaz u Pistonsima.

Dakle, Musa je napravio identičnu grešku dva puta. Objektivno gledano, Džananu bi mnogo pametnije bilo da je odabrao ekipu poput Mege, ekipu u vlasništvu njegovog menadžera Miška Ražnatovića i koja je pravi poligon za lansiranje igrača u NBA ligu i najveće evropske ekipe.

Ukoliko nije mogao tamo otići, trebao je tražiti neku drugu alternativu, čak i dolazak u sarajevske Sparse, pod uslovom da mu to nije ispod časti. Ustvari - sve je bolje od opcije koju je odabrao.

Prejaka konkurencija u Efesu

Efes na vanjskim pozicijama ima Vasilija Micića, Shanea Larkina, Rodriguea Beauboisa, Krunoslava Simona, Chrisa Singletona, Adriena Moermana i Jamesa Andersona. Od koga je Musa bolji? Ili još bolje pitanje je - od koga je Musa mislio da je bolji kada je stavljao svoj potpis na ugovor?

Te realne prognoze su se ispostavile tačnim. U dresu Efesa Musa je odigrao ukupno 12 utakmica u kojima je sakupio 194 minute. Efes je od njegovog dolaska odigrao čak 45 utakmica, a Musa nije bio ni među 12 prijavljenih košarkaša čak u 31 meču.

Razlog je jasan - Efes nije ekipa za razvijanje mladih igrača. Efes je vjerovatno najstarija ekipa u Euroligi čiji su svi nositelji igre izuzev Micića (27) i Larkina (28) već u četvrtoj deceniji života. Efes igra u prvenstvu u kojem je ograničen broj stranih igrača. Efes nije bila ekipa u ovom trenutku za Džanana Musu.

Musa sa evropskim prvakom ima ugovor na još dvije sezone ali nije još uvijek sve izgubljeno. Tek su mu 22 godine i nesumnjivo je talentovan. Oni koji ga bolje poznaju tvrde i da je veliki radnik. Dakle, ima sve preduslove za uspjeh i da nije bilo te dvije krive odluke pri izboru klubova, sada bi već mogli govoriti da se radi o jednom od najboljih evropskih košarkaša u ovom trenutku.

Foto: Anadolu Efes
Foto: Anadolu Efes

Ovu sezonu je protraćio, nadamo se da iduće neće. Pred njim će biti izuzetno teška odluka - da li ostati i boriti se za minutažu ili tražiti neki drugi klub, pa makar otići i na posudbu.

Micić je prerastao Evropu i od iduće sezone ide u NBA ligu, Simon će za nekoliko dana napuniti 36 godina, još neki igrači bi mogli otići, te bi se moglo otvoriti mjesto za Musu. Ukoliko može dobiti garancije da će igrati - ova uzaludno potrošena sezona bi mu se mogla isplatiti.

A svi se nadamo da Musa neće napraviti tri puta istu grešku i da će iz ovog svega izaći jači. I pametniji. Nadamo se jer nam je u reprezentaciji potreban onaj pravi Musa koji može "walk the walk". A znamo da može i to na itekako visokom nivou.