Košarka
31

Duško Ivanović: Sa Nurkićem, Teletovićem i Đedovićem bili bismo ekipa bez limita

Piše: J. Hadžiahmetović
Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Ivanović i ove godine će voditi najbolje bh. košarkaške na Evropskom prvenstvu.
Duško Ivanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Duško Ivanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Selektor Ivanović našao se u nezavidnoj poziciji kada je stigao na pripreme reprezentacije BiH. Bio je uvjeren da će u Francuskoj imati najjači sastav. Nažalost, neke stvari se nisu poklopile. U Montpellier će reprezentacija putovati bez Jusufa Nurkića, Mirze Teletovića i Nihada Đedovića.

"Potajno sam se nadao da ćemo mi ove godine sa Jusufom, Mirzom i Nihadom biti jedna ekipa koja ne bi trebala imati limit. Sada, bez tih igrača, mi smo ekipa koja ima limite, ali oni su pomjereni. Vidjet ćemo. Sigurno da Mirza ima svoje razloge i njih treba uvažiti", kaže Ivanović na početku razgovora za Klix.ba.

Jedan od najboljih evropskih trenera nakon otkazivanja navedenih igrača imao je opciju da ode sa kormila reprezentacije. Iako mu je bilo izuzetno teško kad je saznao da ne može računati na najbolji bh. tandem, Ivanović je odlučio ostati sa igračima koji su jedva čekali okupljanje.

"Meni košarka nikad ne dosadi", dodaje.

"Kada sam produžio ugovor sa Košarkaškim savezom razgovarao sam Harunom Mahmutovićem (generalni sekretar KSBiH op. a.) i Dinom Konakovićem (predsjednik KSBiH). Oni su ambiciozni, zdravi i žele nešto napraviti. Onda sam pogledao igrače koji su također ambiciozni i veliki borci. Ja volim takve ambijente i to je jedini razlog zbog kojeg sam se prihvatio ovog posla", kaže Ivanović.

Dodaje da su igrači koji su stigli na okupljanje najbolje što BiH ima u ovom trenutku.

"Igrači koje imamo i koji su se odrekli jednog dijela svog odmora da bi mogli igrati imaju veliku ambiciju za Evropsko prvenstvo. Za svakog igrača je to veliki izazov", kaže naš sagovornik.

Reprezentativci su jutros bili na medicinskim pregledima i selektor je zadovoljan stanjem u kojem su reprezentativci došli na okupljanje.

"Tek trebamo početi sa treninzima, pa ćemo nakon njih vidjeti kakvo je stanje. Ja se nadam da su svi došli u dobroj formi jer smo im dali trosedmični plan prije nego su došli. Mi moramo počneti jake treninge jer to nam je jedina mogućnost", kaže Ivanović.

Na ovom prvenstvu bi trebao debitovati i playmaker berlinske Albe Alex Renfroe.

"On dolazi 31. jula. Alex je igrač koji ima puno evropskog iskustva. Igrao je i na našim prostorima. On je playmaker koji može igrati agresivno u odbrani i koji je odličan u tranziciji. Nije tipičan američki playmaker već razmišlja evropski. Ono što je on pružio ove godine u Euroligi nama u ovom momentu treba. Poznavajući njega, može biti dugoročno rješenje", kaže jedan od najboljih evropskih trenera.

BiH se na Eurobasketu nalazi u veoma jakoj grupi sa Finskom, Poljskom, Islandom, Rusijom i Francuskom.

"Vidjet ćemo u kakvim sastavima će doći ostale ekipe. Sadašnja predviđanja su da će svi doći sa najboljim sastavima sa igračima iz NBA. Grupa je jaka i Francuska je zajedno sa Španijom i Srbijom kandidati za osvajanje titule", kaže selektor.