Preminuo prije 22 godine
187

Da se naježiš: Navijači Reala ne zaboravljaju Kinđeta, nedostaje im epiteta da ga opišu

E. B.
Mirza Delibašić (Foto: Real Madrid Basket)
Mirza Delibašić (Foto: Real Madrid Basket)
Iako je prošlo 40 godina otkako je veliki Mirza Delibašić nosio dres Real Madrida, stariji navijači Kraljevskog kluba ne zaboravljaju radost koju im je donosio, a mlađi poštuju sve ono što Kinđe predstavlja za jedan od najvećih svjetskih klubova.

Najbolji sportista u historiji Bosne i Hercegovine je preminuo prije 22 godine u Sarajevu, a Real Madrid nije zaboravio današnji datum.

Na zvaničnom Instagram profilu objavili su Kinđetovu fotografiju u dresu Reala uz poruku "22 godine bez Delibašića", a od komentara koji su uslijedili od Španaca teško da vam se može desiti da se ne naježite.

"Elegancija košarke", "Fantastičan igrač kojeg su saigrači obožavali", "Bez ikakve sumnje najelegantniji košarkaš kojeg sam vidio", "Bio je, jeste i uvijek će biti genije", "Elegantni genije", "Genije i na Zemlji i na nebu", "Velikan", "Svjetski košarkaški mag", "Nevjerovatno veliki igrač", "Mašina", "Mit"... samo su neki od komentara mlađih navijača Reala koji nisu ni imali prilike gledati uživo Kinđeta na djelu s obzirom da je on 1983. godine napustio madridski klub.

Nekoliko starijih navijača Reala je podijelilo nekoliko uspomena na velikog Mirzu.

"Velikan, sveukupno, rekao bih da je između trećeg i petog mjesta najboljih igrača kluba. U historiji FIBA-e je između 15. i 20. mjesta. Ako govorimo samo o eleganciji i fluidnosti, najbolji u historiji Reala i među najbolja tri u FIBA-i", jedan je od komentara.

"Igrač zbog kojeg sam se zaljubio u ovaj sport i nogomet zamijenio košarkom. Poslije njega su redom došli Fernando Martin, Dražen Petrović i Michael Jordan", dodao je navijač Reala Jorge Rodriguez.

Za kraj jedan navijač Reala je imao sjajan prijedlog za sve one koji se žele pokloniti Kinđetu.

"Ovog ljeta možete posjetiti Sarajevo i odati počast Mirzi. Posjetite njegovu statuu i stavite šal Reala na nju", poručio je Enrique Pallin.