Košarka
0

Bogdan Tanjević: Sa Crnom Gorom želim izboriti plasman na EP

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Proslavljeni košarkaški trener Bogdan Tanjević imenovan je danas za novog selektora košarkaške reprezentacije Crne Gore. Biće četvrti selektor reprezentacije Crne Gore nakon sticanja nezavisnosti države 2006. godine.

Na zvaničnom predstavljanju, Tanjević je poručio da će se posebna pažnja posvetiti radu sa mladim igračima. Prvi njegov cilj kao selektora biće plasman Crne Gore na Evropsko prvenstvo.

"Pokušaću da obiđem cijeli teren, da razgovaram s ljudima. Obići ću sve klubove, da vidimo gdje se može pomoći. Da napravimo monitoring klubova, da se u direktnom razgovoru sa trenerima razmijene ideje", kazao je Tanjević.

On je ljetos privremeno predvodio crnogorsku reprezentaciju na Igrama malih zemalja na Islandu i sa njom osvojio zlatnu medalju. U crnogorsku košarku vratio se sredinom novembra 2013. godine, kada je izabran za predsjednika Udruženja košarkaških trenera Crne Gore. Tanjević je četvrti crnogorski selektor od sticanja nezavisnosti. Do sada su tu funkciju obavljali Duško Vujošević, Dejan Radonjić i Luka Pavićević.

Tanjević je predvodio Tursku na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, ali je nakon rane eliminacije podnio ostavku. To je bio njegov drugi mandat na klupi Turske, koju je predvodio od 2004. do 2010. godine, kada je osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

Govoreći o planovima, Tanjević je istakao da ima iskustvo u vođenju reprezentativnih selekcija, i da će cilj biti da Crna Gora izbori plasman na Evropsko prvenstvo.

"Moramo imati ozbiljne i dugačke pripreme, kako bi se ekipa dobro pripremila. Osnova jeste da ekipa mora igrati jako dobru odbranu. Prvi cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Pravo na ambicije jeste da se uđe u prvih 15 ekipa", kazao je Tanjević.

Na pitanje šta ga je motivisalo da preuzme Crnu Goru, novi crnogorski selektor je istakao da su to ljudi koji su u Crnoj Gori, kao i rad sa igračima.

"Motivisalo me druženje sa ljudima iz saveza, a takođe osjećam da mi fali rad sa igračima. Objektivno, najviše što volim to su teren, igrači i adrenalin", rekao je popularni Boša.

On je tokom karijere bio trener sarajevske Bosne, sa kojom je osvojio Kup šampiona 1979. godine. Vodio je italijanske klubove Juve Kazerta, Stefanel, Olimpija Milano i Virtus Bolonja, francuske ekipe Limož i Asvel, podgoričku Budućnost i turski Fenerbahče.  Kao selektor, pored Turske, vodio je selekcije Jugoslavije i Italije sa kojom je osvojio EP u Francuskoj 1999. godine.