Loše investicije
0

Bivši srbijanski košarkaš Željko Rebrača zbog milionskog duga primoran rasprodati imovinu

H. H.
Željko Rebrača (Foto: Mozzart Sport)
Željko Rebrača (Foto: Mozzart Sport)
Proslavljeni srbijanski košarkaš Željko Rebrača već neko vrijeme je suočen s finansijskim dugovima uzrokovanim lošim investicijama u privatnom biznisu, a situacija je kulminirala i prema navodima Kurira, primoran je prodati imovinu.

Kako navodi beogradski list, protiv Rebrače spor vodi i banka kojoj duguje više od dva miliona eura.

Rebrača je još davne 2008. godine podigao kredit kako bi osnovao "Poslovni centar Rebrača" d. o. o. Košarkaš svoje dugove nije izmirivao na vrijeme, zbog čega je više puta dobijao opomene. Kad je banka od koje je dobio pozajmicu prodata, druga banka koja ju je kupila preuzela je dug i nastavila s pokušajima naplate od sportiste. U međuvremenu su ga i tužili, te je čitava stvar trenutno na sudu.

Sveukupni Rebračini dugovi iznose 310.812.435 dinara, što je više od 2,6 miliona eura, zbog čega su mu računi blokirani, prema podacima Narodne banke Srbije.

Također, 2015., od biznismena Dušana Bezbradice pozajmio je 500.000 eura da bi pokušao da se iščupa iz krize. Napravili su mjenice kao pokriće za to, međutim, one nisu bile validne. Kako nije vraćao dug, biznismen je morao da pokrene spor protiv njega.

Nakon nekog vremena sud je donio odluku u korist Rebrače, a kad je Bezbradica preminuo, slučaj je nastavila njegova kćerka. Ona je podnijela privatnu krivičnu tužbu, koja je presuđena u njenu korist, ali već šest mjeseci nikako da postane pravosnažna, iako je zakonski rok prošao. Po prvostepenoj odluci suda, košarkaš je dužan da Bezbradičinoj nasljednici isplati sveukupno 950.000 eura, u šta spadaju glavni dug i kamate.

Rebrača je karijeru počeo u Partizanu, a u Evropi je igrao još za Benetton, Panathinaikos i Valenciju. Od 2001. godine nastupao je u NBA ligi za Detroit Pistonse, a bio je član i Atlanta Hawksa i Los Angeles Clippersa.

S reprezentacijom SR Jugoslavije osvojio je Svjetsko prvenstvo 1998. godine, te dva Evropska prvenstva 1995. i 1997. Također, nosilac je srebrene olimpijske medalje sa igara 1996. godine u Atlanti.