3. kolo
412

Bh. košarkaši protiv Belgije za veliki korak naprijed prema drugoj rundi kvalifikacija za SP

Piše: O. T.
BiH u 3. kolu prve runde kvalfikacija za SP igra protiv Belgije. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
BiH u 3. kolu prve runde kvalfikacija za SP igra protiv Belgije. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:00 sati u dvorani Mirza Delibašić dočekuje Belgiju u okviru 3. kola grupe E prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini.

Ovo je vrlo važan meč za obje reprezentacije pošto bi BiH uz pobjedu bila mnogo bliža plasmanu u drugoj rundi, dok Belgija očajno traga za pobjedom nakon što je u prva dva kola upisala dva poraza.

BiH je u 1. kolu na domaćem terenu savladala Rusiju (81:76), a onda je poražena na gostovanju u Francuskoj (84:65). Belgijanci su nakon vodstva od 13 razlike na poluvremenu upisali domaći poraz od Francuza (70:59), nakon čega su izgubili u gostima od Rusije (76:69).

Pobjedom bismo bili mnogo bliži drugoj rundi

Plasman u drugu rundu, ujedno i finalnu rundu kvalifikacija za SP, ostvarit će po tri najbolje ekipe iz grupe, a prva runda kvalifikacija koju sada igramo ima ukupno osam grupa u kojima su smještene po četiri reprezentacije.

Eventualna pobjeda bosanskohercegovačkog tima u ovom meču bi, dakle, znatno povećala šanse za plasman u drugu rundu, jer bi Belgija ostala na posljednjem mjestu grupe s tri poraza iz tri kola, dok bi BiH imala dvije pobjede u tri odigrana kola. Teško bi Belgijanci nadoknadili takav zaostatak, a o tome je govorio i selektor BiH Duško Vujošević.

"Ukoliko ih mi dobijemo, oni potom idu u Francusku gdje nisu favoriti i ako upišu i tu poraz, oni su blizu ispadanja", kazao je selektor BiH na konferenciji za medije.

Ipak, selektor Belgije Eddy Casteels ne smatra da će za Belgiju biti kraj, ako izgube večeras u dvorani Mirza Delibašić.

"Ne bih rekao da smo u poziciji da moramo pobijediti po svaku cijenu. Igrat ćemo na pobjedu, ali i nakon ove utakmice igramo još tri, od kojih smo u dvije domaćini i sve je još uvijek otvoreno. Bit će veoma teško ukoliko izgubimo ovdje, ali ni tada neće biti sve izgubljeno za nas. Mi se želimo kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo. Znamo šta nas ovdje očekuje, a to je prednost domaćeg terena, pritisak navijača s tribina i, naravno, talent kojim BiH raspolaže", kazao je Casteels u intervjuu za Klix.ba.

Otpao Kikanović, Wilbekin kasno javio da odustaje od BiH

Sa spiska našeg tima za meč protiv Belgije otpao je centar Monaca Elmedin Kikanović koji se povrijedio, a na spisku se sada nalaze: Amar Gegić (Bayern), Nemanja Gordić (Budućnost), Sani Čampara (MoraBanc Andorra), Adi Zahiragić (Kakanj), Džanan Musa (Cedevita), Edin Atić (AEK), Almir Hasandić (Sloboda), Adin Vrabac (Hamburg Tovers), Aleksandar Lazić (Mega Bemax), Milan Milošević (Promitheas Patra), Nedim Buza (Oostende), Markus Lončar (Široki), Miralem Halilović (Orleans), Andrija Stipanović (Cedevita) i Emir Sulejmanović (Montekit Fuenlabrada).

Vujošević je uvrstio i playmakera Darussafake Scottieja Jordana Wilbekina koji je odustao, ali je odluku donio kasno tako da Košarkaški savez BiH nije uspio pronaći zamjenu. Bez Wilbekina i Kikanovića na spisku bh. tima je 15 imena.

U selekciji Eddyja Casteelsa su sljedeći igrači: Thomas Akyazili, Ismael Bako, Haris Bratanović, Pierre-Antoine Gillet, Vincent Kesteloot, Tim Lambrecht, Elias Lasisi, Jean-Marc Mwema, Retin Obasohan, Jean Salumu, Quentin Serron, Jonathan Tabu, Kevin Tumba i Hans Vanwijn.

Iako je na spisku, najbolji igrač Belgije Matt Lojeski neće igrati u Sarajevu, a postoji velika šansa da zaigra protiv Francuske u nedjelju.

Nakon meča protiv Belgije, reprezentaciju BiH u nedjelju očekuje gostujući meč protiv Rusije koja će nam se suprostaviti u izuzetno jakom sastavu.

Meč između BiH i Belgije počinje večeras u 20:00 sati, a možete ga pratiti na TV kanalu Sport Klub 1, kao i putem tekstualnog prijenosa na portalu Klix.ba.

Tabela grupe E: