Selektor potvrdio
49

Vujošević: Wilbekin neće igrati za BiH, a to sam i očekivao

Piše: K. H.
Duško Vujošević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Duško Vujošević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević u razgovoru za portal Klix.ba potvrdio je da američki košarkaš Scottie Wilbekin neće nastupiti za našu reprezentaciju u mečevima protiv Belgije i Rusije koji se igraju krajem februara.

Vujošević je kazao da ovo nije prvi put Wilbekinu da odustaje od igranja za jednu reprezentaciju nakon što je u prošlosti trebao nastupiti za Rumuniju, a također je dodao da ovakav potez ne smatra korektnim s obzirom na to da on i KSBiH nemaju vremena da pronađu novog igrača.

Također, selektor je otkrio kako je i ranije pretpostavljao da bi Wilbekin mogao odustati od nastupa za naš tim te da je iz tog razloga na spisak stavio 17 košarkaša.

"Njegov menadžer Miško Ražnatović i ljudi iz Košarkaškog saveza su vodili taj posao, a ja nisam imao direktne veze sa papirologijom. Ono što ja znam jeste da je on potpisao za BiH, isto kao što je u prošlosti uradio za Rumuniju kada nije bio registrovan. Dolazio je u Sarajevo i nedostajao je samo jedan dokument da nije kažnjavan i s tim je počelo da se oteže i nešto dešava. Poslije Nove godine se javio njegov menadžer koji je rekao da on pod pritiskom kluba odlučio igrati za Tursku.

Ne smatram to korektnim jer smo mogli potražiti drugu opciju, a s obzirom na to da je tek u petak javljeno da neće igrati za nas, sada je kasno za traženje nekih drugih opcija. Ukoliko pogledate spisak, vidjet ćete da se tu nalazi 17 igrača. Već tu je bila velika sumnja, a ja lično sam bio siguran da on neće doći. Malo mi nije jasno ni ponašanje Košarkaškog saveza Turske", rekao je Vujošević za Klix.ba.

Nakon toga, selektor je rekao da naš tim očekuje jako težak ispit protiv Belgije i Rusije i da se u njegovoj glavi ništa značajno nije promijenilo.

"On je dobar igrač, ali nam ništa nije garantovao. Nema igrača koji može garantovati nešto, osim Gordana, a vrlo je teško bazirati igru reprezentacije kao što je BiH na jednom Amerikancu. Bit će jako teško, bilo bi i s njim, te je sigurno da će njegovo odustajanje nešto promijeniti. Ipak, u mojoj glavi je sve isto", završio je selektor Vujošević.

Reprezentaciju BiH krajem februara tekuće godine očekuje prvo domaći meč protiv Belgije, a tri dana nakon toga i gostovanje u Rusiji. Naš tim je do sada odigrao dva susreta, a nakon pobjede protiv Rusa u Skenderiji, naš tim poražen je od Francuske na gostujućem terenu.