Košarka
0

Bh. košarkaši otputovali u Sloveniju, optimizma ne nedostaje

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija BiH danas je otputovala u Sloveniju na pripreme uoči Evropskog prvenstva koje će se u toj zemlji održati od 4. do 22. septembra.

Pred izabranicima Ace Petrovića je 12, kako su kazali, paklenih dana priprema na Kranjskoj Gori gdje će odigrati pripremne utakmice protiv Slovenije, Gruzije i Rusije. Prije odlaska, bh. reprezentativci trenirali su u Sarajevu.

"Počeli smo prilično dobro. Hvala Bogu nema nikakvih problema i niko nije povrijeđen što je najbitnije", kazao je za Klix.ba centar Nedžad Sinanović.

Osim njega, na pozicij centra selektor Petrović raspolaže sa još dva izuzetno kvalitetna košarkaša. To su Elmedin Kikaković i Andrija Stipanović.

"Konkurencija na toj poziciji je veoma jaka. Treniramo dobro i imamo odličan odnos među igračima. Rivalitet za tu poziciju postoji i to je dobro. Nadam se da ćemo na Evropskom prvenstvu imati dobar nastup, mislim da ćemo biti potpuno spremni i nadam se prolazu dalje. Put neće biti lagan, ali dat ćemo sve od sebe", dodao je član tima Blancos de Rueda iz Valladolida.

Edin Bavčić, član grčkog KAOD-a, također je zadovoljan pripremama u Sarajevu.

"Sada nas čeka 12 dana paklenog rada na fizičkom i taktičkom planu. Nakon priprema u Sloveniji, u Sarajevo ćemo se vratiti u znatno boljem stanju. Kad budemo kompletni i u pravoj formi, možemo dobiti svakoga", kazao je Bavčić za naš portal.

Bavčić kaže da su se novajlije u reprezentaciji BiH Marko Šutalo i Andrija Stipanović odlično uklopili.

"Njih dvojica kao da su sa nama već deset godina. Svi igrači rade u dobrom ritmu i svi smo u dobrom stanju", dodao je.

Nihad Đedović također je pohvalio nove reprezentativce, ali i rad cijele ekipe.

"Sada ide udarni dio priprema. Ne bih prognozirao ishod na Evropskom prvenstvu, prvo treba pripreme dobro odraditi. Bitno je da nas zaobiđu provrede jer nemamo veliki igrački kadar da to kompenzujemo", kazao je Đedović.

On je prije nekoliko dana postao novi član minhenskog Bayerna.

"Svake godine napredujem korak po korak. Bayern je veliki izazov i klub koji se ne odbija. Veliku nogometnu tradiciju žele prenijeti i na košarku. Rad sa Svetislavom Pešićem i Emirom Mutapčićem, koji su inzistirali na mom dolasku, je jedan veliki plus u mojoj karijeri i prezadovoljan sam", kazao nam je Đedović.

Nakon priprema u Sloveniji, reprezentacija se vraća u Sarajevo, odakle će otići na turnir u Njemačku, gdje će odmjeriti snage sa reprezentacijama Grčke, Makedonije i domaćina Njemačke.

U okviru priprema izabranici Ace Petrovića otputovat će i u Grčku, kako bi učestvovali na turniru zajedno sa Litvanijom, Italijom i Grčkom.

Poslije ovog turnira, planiran je povratak u Sarajevo, odakle će Zmajevi poletjeti prema Sloveniji u kojoj će prvu utakmicu u okviru Eurobasketa igrati protiv Latvije u dvorani Podmezakla u Jesenicama.

Na pripreme će kasniti Zack Wright i Mirza Teletović koji će se reprezentaciji priključiti u Kranjskoj Gori 1. augusta.