Košarka
0

Aco Petrović objavio spisak igrača: U Sloveniju ne idemo kao turisti

Piše: J. Hadžiahmetović
Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Aco Petrović, selektor košarkaške reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Selektor košarkaške reprezentacije BiH Aco Petrović objavio je prošireni spisak košarkaša na koje računa u pripremama za Evropsko prvenstvo koje se održava u Sloveniji od 4. do 22. septembra.

Na spisku se nalaze Filip Adamović, Armin Avdibegović, Nemanja Gordić, Adnan Pašalić, Zack Wright, Nedim Buza, Nihad Đedović, Miralem Halilović, Ante Mašić, Nemanja Mitrović, Dalibor Peršić, Marko Šutalo, Adin Vrabac, Edin Bavčić, Elmedin Kikanović, Ognjen Kuzmić, Jusuf Nurkić, Alen Omić, Boris Savović, Nedžad Sinanović, Andrija Stipanović, Emir Sulejmanović i Mirza Teletović.

Petrović je kazao kako su u pregovorima sa još jednim košarkašem, koji bi trebao biti 24. igrač na spisku, a kojeg je nazvao džokerom.

Operacija "Eurobasket u Sloveniji" zvanično počinje 18. jula, za kada je zakazano okupljanje reprezentativaca u Sarajevu. U glavnom gradu BiH će boraviti sedam dana prije odlaska na pripreme u Kranjsku Goru u Sloveniji.

Prije samog početka prvenstva, košarkaški Zmajevi će odigrati nekoliko jakih pripremnih utakmica u Sloveniji protiv domaćeg tima, Gruzije i Rusije. Nakon toga, reprezentacija se vraća u Sarajevo, odakle će otići na turnir u Njemačku, gdje će odmjeriti snage sa reprezentacijama Grčke, Makedonije i domaćina Njemačke.

Nakon toga, izabranici Ace Petrovića putuju u Grčku, kako bi učestvovali na turniru zajedno sa Litvanijom, Italijom i Grčkom.

Nakon ovog turnira, planiran je povratak u Sarajevo odakle će Zmajevi poletjeti prema Sloveniji u kojoj će prvu utakmicu u okviru Eurobasketa igrati protiv Latvije u dvorani Podmezakla u Jesenicama.

"Latvija tog dana mora pasti", kazao je Petrović te dodao kako u Sloveniju ne putuju kao turisti već sa ciljem da naprave što bolji rezultat.

Selektor bh. košarkaške reprezentacije kazao je da su pripreme za Eurobasket mnogo teže i zahtjevnije od onih za kvalifikacije u kojima smo lepršavom i atraktivnom igrom završili na prvom mjestu u grupi.

"Ono što smo igrali protekle sezone neće biti dovoljno. Bilo je šarmantno, lijepo i gledljivo, ali ne i dovoljno za nastup na velikom takmičenju. Igrali smo u jednom smjeru, tranziciono i napadački, ali ne i defanzivno", kazao je Petrović.

Petrović i Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Petrović i Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Selektor se također požalio na satnicu igranja utakmica reprezentacije na prvenstvu.

"U ovoj baltičko-balkanskoj grupi, koja nije nimalo lagana, želim vjerovati da ova reprezentacija ima šta pokazati. Da ne vjerujem, našli bismo se destak dana prije i ne bismo se maltertirali. Ja na takav način ne želim otići u Sloveniju", poručio je Petrović.

On je dodao da neće biti problema sa dolaskom Stipanovića i Šutala te kazao kako još uvijek čekaju odgovor Borisa Savovića.

"Ova tri igrača želimo imati u reprezentaciji, jer ciljano pojačavamo one pozicije koje su nam ekstremno bitne", kazao je Petrović.

Sa navedenog spiska bit će pozvano 15 igrača koji će se boriti za svoje mjesto na Eurobasketu. Petrović je dodao i to da kao favorita za osvajanje zlatne medalje vidi Španiju.