Košarka
64

Bh. košarkaši jedinstveni: Nećemo se unaprijed predati, u Francusku idemo po rezultat

Piše: J. Hadžiahmetović
Košarkaška reprezentacija Bosne Hercegovine jučer se okupila na Ilidži uoči početka priprema za Eurobasket koji će se ove godine održati od 5. do 20. septembra u Zagrebu, Berlinu, Rigi, Montpellieru i Lilleu.
Elmedin Kikanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Elmedin Kikanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Reprezentativci BiH danas su uspješno prošli ljekarske preglede i svi su spremni za trenažni proces.

"Lijep je osjećaj ponovo biti među reprezentativcima. nadam se da će nas zdravlje poslužiti i da ćemo sve što je planirano napraviti na najbolji način. Pred nama su zahtjevne pripreme, dosta prijateljskih susreta i imamo dovoljno vremena da se pripremimo. Svi u našoj grupi imaju ambicije da prođu dalje pa tako i mi. Imamo obavezu da damo sve od sebe i nadamo se da će to biti dovoljno za prolazak u drugi krug", kaže za Klix.ba Elmedin Kikanović, novi centar njemačke Albe.

Kako kaže, sretan je i zadovoljan uslovima u osmostrukom prvaku Njemačke.

"Sretan sam što ću sljedeće dvije sezone nositi dres Albe", dodaje Kikanović.

Među najboljim bh. košarkašima ove godine neće biti kapitena Mirze Teletovića.

"Nažalost, neće biti sa nama. Ali, šta je tu je. Mi koji smo tu morat ćemo dati više od svog maksimuma i boriti se svim silama da prođemo dalje", dodaje Kikanović.

Andrija Stipanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Andrija Stipanović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Među bh. košarkašima je i ove godine sjajni Andrija Stipanović, još jedan centar reprezentacije koji u turskom Trabzonsporu pruža odlične igre.

"Veselio sam ovom okupljanju kao i svi koji su tu. Nadam se da ćemo se što bolje pripremiti i pokazati u što boljem svjetlu. Atmosfera u ovoj reprezentaciji nikad nije bila upitna. Svi momci su super, odlično se slažemo", kaže Stipanović za naš portal.

I on je kazao da će Teletović nedostajati reprezentaciji.

"Svi znamo njegove kvalitete, ali šta je tu je. Njega sada nema i mi ćemo se morati što bolje spremiti da nadoknadimo taj njegov kvalitet", dodaje naš sagovornik kojeg u Turskoj trenira proslavljeni bh. košarkaš Nenad Marković

Kako kaže, super je sarađivati sa popularnim Nenom.

"Kad je on došao stvarno smo se digli i na kraju imali odličnu sezonu. On je sada potpisao ugovor na još dvije godine kao i ja i nadam se da će tako biti u budućnosti", kaže Stipanović.

Marko Šutalo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Marko Šutalo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Marko Šutalo, novi košarkaš rumunskog Dinama, u razgovoru za portal Klix.ba kaže da je sretan zbog još jednog poziva selektora Duška Ivanovića.

"Svi smo zdravi, puni energije i željni dokazivanja. Sigurno je da smo došli u oslabljenom sastavu, bez tri nosioca igre, međutim, sigurno je da se nećemo unaprijed predati. Cijela situacija nas tjera da treniramo još jače, sa većom energijom i da nadoknadimo njihov izostanak. Da ne vjerujemo u neki ozbiljniji rezultat na prvenstvu, ne bismo se ni okupljali danas", kaže Šutalo.

Osim na terenu, Teletović će kao kapiten reprezentacije nedostajati i van njega.

"On je bio predvodnik ne samo ove ekipe nego cijele jedne generacije. Njegovo odsustvo prije svega će se osjetiti na terenu, ali i van njega. On nas je držao sve na okupu, u njega smo gledali kao u nosioca i kapitena. Ali, ovo ne smije utjecati negativno na nas, već nam morati dati dodatnu snagu", kaže Šutalo.