Košarka
74

Bh. košarkaši igraju protiv Finske: Vrijeme je za dugo očekivani plasman u drugi krug

Piše: Edin Isanović
Bh. košarkaška seniorska reprezentacija danas igra četvrtu utakmicu na Eurobasketu u Francuskoj. Protivnik je neugodna Finska. Izabranici Duška Ivanovića su pobjedom protiv Izraela stvorili realne šanse za plasman u drugi krug.

U slučaju trijumfa protiv Finaca šanse za ostvarenje cilja bile bi ogromne. Selektor i stručni štab svjesni su velike šanse koja im se pruža. Bh. selekcija na klupi ima sjajnog stručnjaka koji će do najsitnijih detalja pripremiti igrače za ovu utakmicu.

Kapiten Kikanović istakao je za naš portal kako će on i njegovi saigrači igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti kako bi ostvarili cilj.

"Nakon trijumfa nad Izraelom, samopouzdanje je naraslo. Želimo plasman u drugi krug. Protiv Finske idemo na pobjedu. Bit će teško. U dvorani će biti 5 hiljada finskih navijača. Ipak, i mi imamo svoje adute. Prije svega srce i karakter", naglasio je Kikanović.

Finska je tradicionalno neugodna reprezentacija za BiH. Prije četiri godine pobijedili su nas na Eurobasketu 28 poena razlike. Da bi došli do trijumfa bh. reprezentativci će se morati dobro namučiti za svaki koš. Skok je element u kojem je bh. tim realno bolji. No, ono gdje trebaju biti posebno oprezni Gordić i ostali jesu šuteri. Finci pokušavaju sa svih pozicija i imaju nekoliko sjajnih šutera.

U prilog bh. timu ide činjenica da na svakom Evropskom prvenstvu igraju bolje kako utakmice odmiču. Vjerujemo da su tempirali formu za Finsku.

"Dat ćemo sve od sebe, pa šta bude. Svi vjerujemo u drugi krug", istakao je za Klix.ba Andrija Stipanović.

Igrači koji brane boje BiH do sada su pokazali nevjerovatnu borbenost, srčanost i karakter. Bez dvojbe, u okršaju sa Fincima borit će se za svaki poen, za svaku loptu.

Nadamo se da će kraj meča dočekati uzdignutih ruku. Uostalom, vrijeme je za drugi krug, dugo smo čekali. Utakmica počinje u 15:00 sati uz direktan prijenos na Federalnoj televiziji.

Tabela grupe A:

  1. Francuska 3 3 0 247:207 6
  2. Izrael 3 2 1 239:225 5
  3. Poljska 3 2 1 216:212 5
  4. Finska 3 1 2 234:255 4
  5. Bosna i Hercegovina 3 1 2 204:233 4
  6. Rusija 3 0 3 231:239 3