Košarka
0

Bh. kadeti poraženi u finalu, ali izborili plasman u A diviziju

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kadetska košarkaška reprezentacija BiH večeras je poražena od Danske u finalu Evropskog prvenstva B divizije rezultatom 72:69.

Nakon što su jučer izabranici selektora Emira Halimića pobijedili Sloveniju i automatski se plasirali u A diviziju, u večerašnjem susretu protiv favorizovanih Danaca nisu mogli do titule prvaka Evropskog prvenstva B divizije.

Nakon početnog vodstva od 2:0, Danci su preuzeli kontrolu nad susretom i nakon prve četvrtine vodili rezultatom 24:11.

Iako su drugu četvrtinu bh. kadeti uspjeli dobiti u svoju korist (17:14), ipak su Danci na odmor otišli sa vodstvom od 10 poena (38:28).

U trećoj četvrtini obje reprezentacije postigle su po 18 poena, a u četvrtoj su mladi košarkaški Zmajevi pokazali da su klasa za A diviziju. Vodili su naši reprezentativci u dva navrata. Prvo je to bilo kod rezultata 66:65, a kasnije i 69:67. No, nažalost, Danci su do kraja bili bilja ekipa i osvojili Evropsko prvenstvo B divizije konačnim rezultatom 72:69.

U našem timu najbolji su bili Nedim Đedović sa 25 poena, Enis Memić sa 15 i Atif Durak sa 11 poena.

U reprezentaciji Danske 24 poena postigao je Jacob Larsen koji je također imao i 16 skokova.

Treba čestitati selektoru Emiru Halimiću i igračima na plasmanu u elitni rang takmičenja kada je kadetska košarka u pitanju i borbi do posljednjeg atoma snage u svim utakmicama na prvenstvu.