{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balkanski navijači u Jesenicama: Od šovinizma do druženja i romantičnih transparenata

A
7.9.2013. u 11:41
1
28
Balkanski navijači u Jesenicama: Od šovinizma do druženja i romantičnih transparenata
1
Svega 60 kilometara udaljen od Ljubljane, slovenski gradić Jesenice "ugostio" je četiri balkanske reprezentacije u grupnoj fazi takmičenja na Evropskom prvenstvu u košarci.
Grad u kojem, kako navode neki njegovi stanovnici, živi više Bosanaca i Hercegovaca nego Slovenaca, od 4. septembra živi košarku, a zastave Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, označavaju mjesta gdje se okupljaju balkanski navijači, katkad zajedno, ali katkad i policijskim kordonima odvojeni.

Abdulah Mistić, rođen u BiH, već 45 godina živi u Sloveniji, ali kako je rekao novinaru Agencije Anadolija "čuva tradiciju i bodri bh. reprezentaciju".

Prema njegovim riječima na ulicama Jesenica “ne smije dolaziti do incidenata, jer sve loše što se dogodi negativno utiče na Balkance koji inače borave u Sloveniji i stvara pogrešnu sliku o njima”.

Prvenstvo Evrope počelo je okupljanjima navijača, pjesmom, slavljem, druženjem. Navijači Makedonije i BiH uglavnom su koristili zajednički ugostiteljski objekt i podržavali jedni druge u bodrenju njihovih reprezentacija. Nerijetko su se mogle vidjeti zastave svih balkanskih reprezentacija na jednom mjestu, ali i natpisi država na autobuskim stajalištima i saobraćajnim znakovima.

Utakmice i, vise karnevalska nego konkurentska atmosfera na ulicama gradića na sjeverozapadu Slovenije, prolazile su mirno prvog dana takmičenja, ali je susret BiH i Srbije, okarakterisan utakmicom visokog rizika.

Nakon što je grupa navijača BiH krenula prema dvorani, te nakon što su navijači Srbije tokom njihovom prolaska pored kafića sa natpisom “Bijeljina” počeli uzvikivati “nož, žica, Srebrenica”, došlo je do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba navijača. Sukob je, budući da slovenska policija nije odmah reagovala, potrajao duže i ugrozio sigurnost drugih građana na ulicama Jesenica.

S druge strane, navijači su tribine Podmežakle Arene “ukrasili” romantičnim, ali i šovinističkim transparentima. Tako je jedan navijač Makedonije postavio transparent “Sretan rođendan Tamara”, dok se na tribini sa srbijanskim navijačima našao transparent “RS=SRB”.

Zanimljivi trenuci sa tribina i ulica Jesenica nisu promakli objektivima, a navijači, pa i oni najmlađi, bez obzira na rezultate utakmica, pronašli su način da se zabave.

Danas je pauza u grupi “B” a sa po dvije pobjede i jednim porazom na prve tri pozicije nalaze se Latvija, Litvanija i Srbija, dok slijede Makedonija, Crna Gora i BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: