Odluka VM
197

Američki košarkaš John Roberson postao državljanin BiH

K. H.
John Roberson (Foto: AFP)
John Roberson (Foto: AFP)
Vijeće ministara BiH donijelo je odluku kojom je ovlastilo američkog košarkaša Johna Robersona da dobije bh. državljanstvo.
Roberson je u junu 2019. godine pristao da igra za košarkašku reprezentaciju BiH, kada je naš savez objavio da je zvanično postao član naše reprezentacije.

KS BiH krajem novembra iste godine saopćio je da je prikupio svu potrebnu dokumentaciju da ovaj igrač dobije naše državljanstvo kako bi mogao igrati u prvim utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ipak, uslijed političke krize u kojoj se država BiH nalazila, Vijeće ministara nije održavalo sjednice i ovaj igrač nije dobio bh. državljanstvo, zbog čega ga neće biti u prvim mečevima protiv Latvije i Grčke.

Nakon što je objavljena ta informacija, Vijeće ministara je odmah prihvatilo preporuku KS BiH i Roberson je dobio bh. državljanstvo, tako da sada sav teret pada na leđa našeg saveza koji će pokušati osigurati igranje ovog igrača u narednim utakmicama, s obzirom na to da protiv Latvije i Grčke nema pravo nastupa.