Živi američki san
0

Adnan Hodžić je NCAA zvijezda i NBA potencijal

Sarajevo-x.com
U teškoj i sumornoj bh. košarkaškoj stvarnosti, u kojoj igrači nekadašnjeg evropskog šampiona KK Bosne odbijaju igrati utakmice zbog neisplaćenih plata i u kojoj Košarkaški savez bitku bije sa učešćem na Evropskom prvenstvu, s vremena na vrijeme pojavi se svijetla tačka pa makar ona dolazila i "preko bare".

Adnan Hodžić je NCAA zvijezda kojem stručnjaci predviđaju sjajnu karijeru, rođeni je Sarajlija, kojem je BiH jedina domovina i u koju se jednog dana namjerava vratiti i živjeti. Nadamo se da će prije toga stići u našu zemlju i braniti boje državne zastave na prvenstvu u Litvaniji. Košarkaški savez BiH već je kontaktirao NCAA ligu u namjeri da dogovori dolazak Hodžića na pripreme za Evropsko prvenstvo.

Ugledni ESPN objavio je blog Marka Adamsa koji piše o potencijalnom bh. reprezentativcu. Očekivano, priča o 22-godišnjem igraču Lipscomb Bisonsa, počinje njegovim sjećanjem na rat. Iako je imao tek pet godina kada je počela, agresija na BiH je na Adnanu ostavila neizbrisivi trag.

"Sjećam se rata. Amerikanci obično rat gledaju iz daljine, a ovaj se dogodio u mom rodnom gradu", prisjetio se Adnan za ESPN. Sa majkom i sestrom stigao je u SAD, dok je njegov otac Mehmed ostao u vojsci još godinu dana.

"Otac me naučio mnogo o životu i čvrstoći. Prošao je kroz mnogo toga i kada god sjedimo i razgovaramo, pretvorim se u uho", rekao je Hodžić.

Adnan se poput oca želio baviti fudbalom, ali je bio previsok, nezgrapan i nedostajalo mu je brzine za takmičenje na visokom nivou. U sedmom razredu odlučio se oprobati u košarci, ali nije uspio izboriti mjesto u timu.

Ipak nije odustajao pa je svakodnevno odlazio na teren i uporno vježbao. Nekoliko prijatelja nagovaralo ga je da ponovo pokuša izboriti mjestu i školskom timu.

"To je bio najbolji osjećaj ikada. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam obukao dres", rekao je Hodžić, koji je 2007. godine izabran u McDonald's All-American tim, a proglašen je i za Mr. Basketball u Indijani.

Za sebe kaže da je perfekcionist i da uvijek radi sve što može kako bi ostvario cilj. Ističe da je tokom karijere imao odlične trener i da je shvatio da je važno slušati šta kažu nego kako to kažu. Adnan brzo napreduje jer je spreman da sluša i uči, ali i da priča. Kada ga pitaju da li je vođa ekipe, jasno odgovara da jeste. Prošle sezone je proglašen za igrača godine u svojoj diviziji sa više od 22 poena u prosjeku.

Ipak, Adnan ima veliku želju koju namjerava i ostvariti. Želi se vratiti u svoju domovinu i tu živjeti.

"Bosna je mnogo napredovala. To je prelijepa zemlja i moj dom", bio je iskren Hodžić.