Košarka
1

ABA liga: Cibona u finalu, u Beogradu srušili Crvenu zvezdu

Totalsport
Fantastična predstava Cibone u polufinalu ABA lige. Predvođena sjajnima Darijom Šarićem i Jerelom Blassingameom upisala je najveću pobjedu ove sezone i plasirala se u finale ABA lige.

Cibosi su u Kombank areni savladali i nadigrali prvog favorita za osvajanje naslova prvaka ABA lige Crvenu zvezdu i sa 75-70 otišli u finale. Ne samo da su otišli u finale ABA lige već su Cibosi izborili i nastup u Euroligi sljedeće sezone!

U dramatičnom dvoboju imali su veliku prednost tokom cijelog susreta, a onda je Zvezda u završnici stvorila pritisak i natjerala Cibose na nekoliko olako izgubljenih lopti te došla nadomak poravnanja.

Ipak, domaćin nije psihološki izdržao, nije uspio preuzeti vodstvo i Cibosi nakon slobodnih bacanja Blassingamea pa zatim i promašene trice Simonovića poslije koje je Rozić ubacio za konačnih 75-70, odlaze u finale.

Od početka susreta gosti su bili bolji protivnik, imali su tokom drugog poluvremena i 18 poena prednosti, a prednost je tokom posljednje četvrtine iznosila i visokih plus 16 da bi u haotičnoj završnici Cibona ipak imala više živaca.

Crvenu zvezdu je uništio katastrofalan šut za tri poena 2-32 kao i Cibonin duet Dario Šarić (21 poen, 15 skokova, šest asistencija) - Jerel Blassingame (28 poena, devet asistencija). U redovima Crvene zvezde Jaka Blažić je bio najbolji s 25 poena.

Drugog finalistu dat će sutrašnji dvoboj između Partizana i Cedevite, na istom mjestu i u isto vrijeme, od 20 sati.

ABA liga, polufinale:

Crvena zvezda - Cibona 70-75 (Blažić 25k, 6sk / Blassingame 28k, 9as, Šarić 21k, 15sk, 6as)