Sjećanje na dan ponosa i slave
0

23 godine otkako je Jedinstvo osvojilo titulu prvaka Evrope

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
U tuzlanskom ŽKK Jedinstvo večeras je upriličen svečani koktel u povodu 23. godišnjice osvajanja titule prvaka Evrope.

Jedinstvo je 20. marta 1989. godine osvojilo titulu prvaka u Firenzi nakon pobjede nad slavnim Primigijem 74:70.

Ekipu je predvodio Mihajlo Miki Vuković, a sačinjavale su je: Razija Mujanović, Mara Lakić, Stojanka Došić, Naida Hot, Smilja Rađenović, Zorica Dragičević, Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić…

"Jedinstvo Aida je uz košarkaše Bosne i rukometaše Borca ostvarilo najveći uspjeh bosanskohercegovačkog kolektivnog sporta", naglasio je u svom obraćanju načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Potom je Mara Lakić, nekadašnji kapiten a danas direktor kluba, isjekla slavljeničku tortu, a prisutne zvanice iz svijeta sporta, gradske raje, medija, bivših i sadašnjih košarkašica navijača…evocirali su uspomene na 1989. godinu i dane ponosa i slave.

Nažalost večeras nije bilo niti jedne igračice iz "zlatne generacije", ali je bio tvorac "čuda iz Tuzle" Mihajlo Vuković, koji penzionerske dane provodi u "slanom gradu".

U sadašnjim uslovima i situaciji u kojoj se tuzlanski sport nalazi nezamislivim se čini uspjeh Jedinstva Aide. No, Mara, Raza, Naida, Coja… su pronijele slavu grada širom Evrope i upisale se u sportske anale.